пʼятниця, 28 вересня 2018 06:05

Ніцой закликає українізувати телебачення

— Питання не в мові, а в людях. Вони придумали проблему, —каже актор студії "Квартал 95" Євген Кошовий, 35 років.

— Я прожив на Донбасі 15 років і все життя говорив російською. Але знаю українську мову практично досконально. Тому коли хтось раптом каже: "Розмовляєш російською — чемодан — вокзал — Росія", — я не погоджуюсь. У мене український паспорт, я громадянин цієї країни і патріот. Не важливо, якою мовою я говорю. У нас половина уряду не знає української мови, говорять з якимось незрозумілим угорсько-болгарським акцентом.

Із коміком не погоджується дитяча письменниця 49-річна Лариса Ніцой. Вважає, що весь публічний простір повинен бути україномовним.

"Ми повинні йти шляхом європейських країн. У Польщі все телебачення польською мовою. На шоу приїжджають і російські учасники і вони розмовляють польською або за них хтось перекладає. Не звучить в ефірі в Польщі російська, — пише Ніцой у соцмережі. — Те саме — в Чехії. Немає таких двомовних передач, як у нас. У Німеччині, Франції, Італії, Британії вони відсутні.

Кошовий може з друзями, родичами, на вулиці, навіть на роботі розмовляти мовою, якою звик. Виходячи на екран, він повинен виступати тільки українською.

Українська мова в нас популяризується мало. Хочу, щоб влада активніше на цей процес впливала. Для цього потрібно фільми та виступи ­робити українською мовою. Інші будуть дивитися і теж переходити на українську в публічному просторі. На превелике щастя, зараз фільми поставлені на ­потік. Було повідомлення, що кожного місяця йтиме українська стрічка в кінотеатрах разом із голлівудськими прем'єрами. І це чудово. Вистави йдуть українською мовою — чудові, прекрасні, неймовірні. Тобто в нас вже пішла хвиля українізації. Люди переходять на українську. Тільки телевізор у нас російськомовний. Ось із ним треба щось робити.

Зараз ви читаєте новину «Ніцой закликає українізувати телебачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути