четвер, 06 серпня 2020 05:46

"Молодь не бачить сенсу в протистоянні за чужу мову"

Автор: FACEBOOK.COM/POZDNIAKOV VADYM
  Громадський активіст 26-річний Вадим Поздняков із Харкова бере участь у створенні карти закладів з українською мовою обслуговування. Допомагає зносити пам’ятники радянським і партійним діячам
Громадський активіст 26-річний Вадим Поздняков із Харкова бере участь у створенні карти закладів з українською мовою обслуговування. Допомагає зносити пам’ятники радянським і партійним діячам

— Із дитинства навколо мене всі говорили російською. Вважав, що українську знаю і за потреби зможу перейти на неї. Змінив цю думку після поїздки з друзями до Львова на футбол 2010-го, — розповідає 26-річний Вадим Поздняков із Харкова. Працює маркетологом.

Спілкуючись із львів'янами, затинався. Виходило, як у Миколи Азарова. Було неприємно. Коли повернувся, змінив налаштування мови сторінок у соціальних мережах, почав слухати більше української музики, дивитися фільмів, читати книжок. Говорив обома мовами, а потім лише українською

Бере участь у проєкті "Мова. Харків". Збирають і публікують історії харків'ян, які перейшли на українську. Планують знімати ролики про кожного. Готують до запуску сайт з інтерактивною мапою закладів, де обслуговують українською. Писатимуть про викладання у вузах.

— Після прийняття мовного закону ситуація ­змінилася. Мер Геннадій Кернес почав вести сесії міськради українською. У закладах громадського харчування з'явилися україномовні меню, — говорить Вадим Поздняков. — Якщо раніше вони були в кожному 10-му, зараз удвічі більше. На українську переходять і касири. Більшість місцевих ЗМІ запустили україномовні версії сторінок.

До 2014 року почути українську в спальних районах можна було дуже рідко. Зараз трап­ляється щодня. У місті багато хто підтримує ідею переходу на українську. Але вагаються, бояться негативної реакції оточення. Намага­ємося показати, що не треба соромитися.

Як переконуєте підприємців українізувати їхні заклади?

— Нікого насильно не змушували й не тиснули. Намагалися домовлятися. Писали листи, підходили і спілкувалися. Починали з меню. Пояс­нювали, що і для чого треба зробити, давали час. Перший аргумент — мовний закон. Другий — занесення їхнього кафе чи ресторану на мапу лояльності до україномовних. І це діяло. Але через карантин кожен п'ятий заклад, із тих, до кого зверталися, закрився. Тому вирішили взяти паузу. Продовжимо восени. Візьмемося за вивіски. Є власники з відвертою антиукраїнською позицією, але поки що ніхто не конфліктує. Працюватимемо і з ними. Можливо, доведеться судитися. Українізовані заклади популяризуватимемо.

Депутат Чугуївської міської ради на Харківщині Руслан Овчаренко назвав українську мову "розумово відсталою". Чи покарають його за це?

— Активіст Святослав Літинський подав на нього до суду. Розслідування може тривати до пів року. Я скептично ставлюся до можливого покарання, але нерви Овчаренку попсують. Він українофоб. Дивуюся, чому його раніше не ареш­тували і не відправили в Росію в обмін на наших людей. Брав участь у всіх проросійських заходах у Харкові. Серед його друзів у соцмережах є бійці незаконних збройних формувань. Він діє на межі закону.

16 липня в місті пройшов мітинг проти законопроєкту нардепа Максима Бужанського, що мав дозволити навчання російською у школах. Питання актуальне для Харкова?

— Мітинг підтримали майже 200 людей. Для ранку будня, ще й у період відпусток, це дуже багато. Навіть на важливі акції місцевого значення приходять менше. Проросійські сили не втручалися. Проявляють себе переважно в інтернеті. ­Фізичного протистояння між нами немає.

У Харкові ще багато російськомовних шкіл. З ними треба прощатися. У Росії немає жодної україномовної, хоча українців там — декілька мільйонів. Усе на факультативах. Якщо хтось хоче в Харкові навчатися російською, це має відбуватися не за державні кошти. Хай створюють недільні школи й наймають викладачів. ­Закон Бужанського — більше політична гра.

Але такі ігри впливають на людей. Чи вдасться в цих умовах втримати темпи україні­зації?

— Зміни до мовного закону та інші ініціативи проросійських сил — загравання із суспільством перед місцевими виборами. Колишні "регіонали" бачать, що виборці відвертаються від "слуг". Хочуть їх перехопити. Влада намагається вгодити всім, щоб втримати рейтинг.

Беру участь у декомунізації населених пунктів по всій країні. Помітив, що української стало набагато більше. Особливо в Сумах, Полтаві, Черкасах. Люди розкусили міф, що українська — чужа городським. 2014-го в Харкові могли побити за синьо-жовту стрічку, не кажучи вже про мову. Зараз такого немає. Люди стали свідоміші.

Соціологія показує, що більшість виступають за єдину державну мову. Російську від­стоює старше покоління. Природно, їхня кількість зменшується. Молодь не бачить сенсу в протистоянні за чужу мову.

Зараз ви читаєте новину «"Молодь не бачить сенсу в протистоянні за чужу мову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути