пʼятниця, 09 листопада 2018 07:11

Видали словник жіночих назв професій

Словник назв професій у жіночому роді — фемінітивів — видала Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Розробили його для працівників прес-служб відомства. Всі охочі можуть завантажити його на сайті Інформаційно-консультативного жіночого центру.

— Академічного словника фемінітивів в Україні не існує. Ми робили витяги із книжок початку ХХ століття. Тоді наші вчені користувалися фемінітивами і збирали їх. Вони притаманні українській мові. Цим ми відрізняємося від російської, для якої фемінітиви невластиві, — розповідає авторка Галина Плачинда, 50 років.

Торік уряд скасував заборону на 458 професій для жінок. Дозволили працювати на недоступних раніше посадах у металургії, гірничій і харчовій галузях, транспорті, зв'язку, сільському господарстві, війську, правоохоронній системі та службі з надзвичайних ситуацій.

— Цим частково позбулися явища дискримінації за ознакою статі. Громадські рухи за права жінок давно добивалися цього, — продовжує. — У словнику містяться 270 фемінітивів. Починають його: авторка, автоматниця, абонентка, автомобілістка, агітаторка. Завершують: цілителька, чергова, членкиня, шефиня, шліфувальниця, ювелірка та юристка. Іще є список спеціальних звань служби цивільного захисту: рядова, пані старшина, пані майор.

Окрім назв професій у жіночому роді, в книжці є перелік людських рис і якостей, які варто застосовувати, звертаючись до жінки: ідеалістка, націоналістка, лідерка, ­товаришка.

Зараз ви читаєте новину «Видали словник жіночих назв професій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути