четвер, 19 листопада 2020 07:16

Гуртки і секції допомагають переходити на українську

У Києві презентували ініціативу "Навчай українською". Хочуть допомагати викладачам гуртків і секцій переходити на українську мову. У заході взяли участь продюсер Ігор Кондратюк, телеведуча Марічка Падалко, соліст гурту "Антитіла" Тарас Тополя і тенісист Сергій Стаховський.

— Дитина повинна бачити, що українська — мова не лише домашнього вжитку. До 3 років із цим немає проблем. У Києві вони починаються, коли дитина йде у садочок і на заняття. Я дуже дякувала тренерам, які розмовляли українською. Їх мало. Досі не знайшла викладачку акторської майстерності для доньки, — каже Марічка Падалко. — Батьки люблять, коли їхніх дітей хтось навчає українською. Ті мають можливість вивчити її краще від тата й мами. Попит на те, щоб викладали українською мовою, величезний і дуже недооцінений. Думаю, керівники гуртків це відчують, коли почнуть переходити на неї.

З іншими учасниками презентації пообіцяла рекламувати на своїх сторінках в соц­мережах найактивніших людей, які долучаться до проєкту. Для цього потрібно заповнити форму на сайті руху й брати участь в онлайн-подіях.

— З 16 січня наступного року набуває чинності стаття мовного закону про перехід сфери послуг на українську. Це стосується гуртків, студій і приватних шкіл, — говорить координаторка проєкту Іванна Кобєлєва, 32 роки. — Хочемо допомогти перейти комфортно й цікаво. Попит на україномовні гуртки існує. Люди пишуть про це в соцмережах. Звертаються і викладачі. Вчителька вока­лу скаржилася, що хоче перейти на українську, а не знає термінології. Звели її з колегою, яка давно викладає спів українською.

Протягом трьох тижнів проводитимуть онлайн-вебінари за участі вчителів, які користуються українською на заняттях. Домовилися з психологами й викладачами української мови. Всім охочим розсилатимуть повідомлення із тренувальними завданнями й мотивувальними відео.

Зараз ви читаєте новину «Гуртки і секції допомагають переходити на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути