пʼятниця, 09 листопада 2018 06:01

Мовний клуб відвідують 3-річні діти та пенсіонери

— Вирішили ­навчати людей української не за шкільними стандартами. Для цього створили мовне середовище. У ньому багатьом легше подолати моральний бар'єр — зрозуміти, що українська не елемент шароварщини, — каже 25-річна Яро­слава Вітко з Одеського національного медичного університету імені Іллі Мечникова.

Два роки тому вона з однодумцями запустила проект "Одеса україномовна". Вивчають і популяризують українську мову в місті.

— Аудиторія різна. Є жінка, яка чотири роки тому переїхала з Росії. Є білоруси. Приводять дітей від 3 років. Вони граються, дивляться мультики, ліплять, слухають казки і спілкуються між собою українською. Співпрацювали і з пенсіонерами. Тепер можу впевнено сказати, що не всі одеські бабусі плюються, коли чують у трамваї нашу мову. Після ­2014-го української в Одесі ­стало в рази більше. Коли кажуть про російськомовне місто — раджу спробувати заговорити українською на вулиці. Люди залюбки переходять на неї.

Волонтерами працюють філологи і містяни, які володіють українською. Збираються раз на тиждень в Одеській обласній бібліотеці імені Михайла Грушевського.

— Дивимося фільми українською, зустрічаємося з письменниками. Під час спілкування стежимо, щоб не було русизмів та суржику. Періодично проводимо інтенсивний курс із вивчення мови — 16 занять по півтори години. Намагаємося підібрати різні варіанти — для максимальної кількості бажаючих перейти на українську.

Зараз ви читаєте новину «Мовний клуб відвідують 3-річні діти та пенсіонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути