середа, 06 січня 2021 00:31

"Зрозуміла, що можу раптово залишитися без грошей"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Запитали українців — як змінилися доходи за минулий рік, на чому почали економити.

Тетяна Поліщук, 41 рік, Чорноморськ Одеської області:

— Працювала масажистом у санаторії. На час карантину його закрили. Довелося шукати тимчасові підробітки. Бо заощаджень не мала. Зараз теж не можу відкласти. Відкрила кредитну карту, якою користуюся регулярно. Дорогих покупок 2020 року не робила. Економити доводиться на всьому — від їжі до одягу.

Роман Хмельницький, 26 років, Луцьк:

— Займаюся монтажем будівельного риштування на спецоб'єктах у Німеччині, Фінляндії та Польщі. Працюю на хімічних, сміттєпереробних заводах, електростанціях, пам'ятках, що перебувають під охороною ЮНЕСКО. За рік дохід виріс учетверо, бо через пандемію бракувало кваліфікованих працівників. Я жодного дня 2020-го не був на карантині чи у відпустці. До того ж мав майже 30 тисяч доларів заощаджень. На мене карантин суттєво не вплинув. А от батька звільнили з хорошої посади на українському заводі.

Анна Богданова, 27 років, Київ:

— У березні торік залишилася без грошей і роботи. Почала думати, які нові напрямки можу освоїти. Шукала через знайомих вакансії дистанційної роботи. Був період, коли всі казали — ти класна, але давай почекаємо до вересня. Зараз займаюся управлінням і розвитком персоналу в двох приватних онлайн-школах. Дохід зріс із 8 до 40 тисяч гривень. Раніше не заощаджувала. Тепер — навпаки. Якщо є 20 тисяч гривень, то 8 точно відкладу. Хочеться мати квартиру, машину. Ще вплинув карантин. Зрозуміла, що можу раптово залишитися без ­грошей.

Людмила Авраменко, 34 роки, Бахмут Донецької області:

— Працюю вихователем у дитсадку. Коли оголосили карантин, нам виплачували дві третини окладу. Як за час простою. Фінансову подушку не можу собі дозволити, бо мала зарплата. Беру гроші в кредит, намагаюся вчасно повертати борги. Найдорожче, що купувала — одяг, взуття. Відмовилася від поїздки на море.

Зараз ви читаєте новину «"Зрозуміла, що можу раптово залишитися без грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути