середа, 07 вересня 2011 09:59

Золото в Україні видобуватимуть канадці

Цьогоріч в Україні почнуть видобуток золота, повідомили у Державній службі геології і надр.

Українські родовища містять кілька тисяч тонн металу. Рудники у Карпатах — близько 400 т, Донбасу — приблизно 500 т. Поклади є також на Кіровоградщині та Одещині. Почнуть з розробки рудників Сергіївське та Золота Балка на Дніпропетровщині. Там багата руда, 1 т містить 6–8 г золота. Собівартість видобутку грама в Україні становить 150 грн. Фінустанови скуповують його по 380 грн/г, продають по 580 грн/г. Поки що зливки привозять в Україну з-за кордону.

— Розробка копалень тепер значно вигідніше, ніж 7–10 років тому. Ціни на золото б'ють рекорди. Порівняно з минулим роком підвищилися на 30 відсотків. І надалі зростатимуть, — каже 26-річний Віталій Кравчук, експерт Інституту економічних досліджень. — Поповнення золотовалютних резервів золотом українського виробництва зміцнить економіку. До того ж дасть людям роботу на копальнях.

Видобуток золота в Україні буде прибутковим — 200% за рік. Однак лише за умови, що видобуватиме цінні метали приватний бізнес, а не державні структури, вважає Олексій Кущ, 36 років, з Асоціації українських банків.

— Країна отримуватиме 30–40 відсотків видобутого золота. Бо коли держава береться за такі справи, то завжди розширює штат, виділяє щораз більше коштів. А потім неефективно ними розпоряджається. Це показала практика у Закарпатті. З 1999 по 2006 роки видобували золото на Мужіївському родовищі. Але підприємство збанкрутувало.

Американська компанія "Супатча рісорсез" придбала право на розробку двох родовищ у Закарпатті та одного на півночі Одещини. Коштовний метал в Дніпропетровській області най імовірніше видобуватиме канадська "Секова металз". За рік вкладе у розробку 40 млн грн.

Із 2012-го в Україні планують видобувати 1 т золота на рік. Це небагато. Тому власний видобуток не знизить ціни на золото в Україні. Найбільше у світі його видобувають у Китаї, 340 т на рік. У Росії — 180 т.

 

20

тонн золота у резерві Національного банку. Ринкова вартість становить щонайменше 7,6 млрд грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Золото в Україні видобуватимуть канадці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути