вівторок, 22 жовтня 2019 00:00

Зарплату отримував двічі на тиждень

— Улітку однокласник запросив до Франкфурта. Закінчує там університет, буде бухгалтером. Я вирішив теж знайти роботу, — розповідає 26-річний Олег Кузьо із міста Ланівці Тернопільської області.

— Поїхав до Німеччини на початку липня. Два тижні відпочивав. Потім влаштувався кур'єром-вантажником у поляка із Крако­ва. На його складах люди можуть зберігати речі за 200 євро на місяць — майже 5500 гри­вень. На фірмі кілька вантажівок для перевезення меблів чи товару. Зарплата залежала від обсягу робіт і часу. Забрати та перевезти речі — отримував 12 євро на годину, це 329 гривень. Якщо носив і вантажив коробки — ще 137 гривень зверху. Коли доводилося розбирати меблі, вантажити й знову збирати, платили 25 євро за годину — майже 690 гривень. Зазвичай виконував два-три замовлення щодня. Зарплату отримував двічі на тиждень, від 800 до 1500 євро. У серпні мав майже 2700 — це понад 74 тисячі гривень. Тоді до міста поверталися студенти на навчання, працював без вихідних. Якось допомагав переїхати парі мінімалістів. Свої речі склали в п'ять коробок. Найбільше місця зайняв матрац. Дорогою скаржилися, що мають забагато майна. Намагалися мені подарувати щось із одягу. Додому повернувся тиждень тому. На ці гроші зроблю ремонт у квартирі та поїду знову до Німеччини.

— Працював у німецькому Гамбургу на заводі склотари, — говорить 33-річний Дмитро Сухенко із Черкас.

— Зміна тривала 12 годин із перервою. Оформили як студента. Платили 6 євро за годину — 165 гривень. У Німеччині найбільше цінують роботу руками — будівельників, сантехніків, електриків. Отримують 11–15 євро за годину — це 302–412 гривень. Інженери заробляють від 19 євро. На заводі були хороші умови роботи. Спецодяг видають, у їдальні все необхідне. Тільки праця важка, колектив специфічний. З нами трудилися білоруси, литовці, фіни. До Німеччини мав досвід роботи в Польщі, Естонії, Швеції. Поїхав, бо хотів більше заробити. Ціни на продукти — як в Україні, іноді навіть нижчі. Одяг удвічі дешевший. Різниця колосальна, що ти можеш купити в магазині на українську чи німецьку зарплату. У Черкасах отримував 10 тисяч гривень. У Німеччині — майже 45.

Зараз ви читаєте новину «Зарплату отримував двічі на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути