вівторок, 25 вересня 2018 07:10

Зарплати підвищують до рівня польських

В Україні понад 80% безробітних мають вищу освіту. Найбільше таких в Одесі, Дніпрі, Львові, Києві, Харкові, повідомляє Державна служба зайнятості. Багато пропозицій — для швачок, слюсарів, електрогазозварників, мулярів, малярів, столярів, пекарів.

— Представники робітничих спеціальностей активно їдуть за кордон. Тому їх небагато на обліку в центрах зайнятості. Обирають Польщу, Чехію, Росію. Будівельників запрошує офіційно працювати Ізраїль, — каже 35-річна Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона".

В Україні 20 відсотків випускників шкіл здобувають професійну освіту. В Європі — у середньому 40 процентів. Чому в нас вона не популярна?

— У першу чергу, через менталітет. Випускник швидше піде вчитися на програміста, ніж захоче копати чи будувати. Молоді люди вважають непрестижними робітничі професії. Крім того, держава не стимулює здобувати професійну освіту. Потрібно більше соціальної реклами, спеціальних програм.

Як часто люди з вищою освітою змінюють професію?

— Українці, які працювали вдома головними бухгалтерами чи інженерами, зараз теж масово їдуть за кордон. Як правило, влаштовуються там на робітничі вакансії. В Україні фахівцям із дипломом пропонують меншу зарплату, ніж за кордоном без нього. Бухгалтеру вдома платять 10 тисяч гривень. А це відповідальна робота, часто змінюється законодавство. Люди втомилися жити, як на пороховій діжці. Тому шукають роботу з вищою зарплатою та меншими обов'язками.

Які середні зарплати в робітничих професіях?

— За останні роки платня в Україні зросла у два-три рази. Маємо великий дефіцит кадрів, тому роботодавці намагаються вийти на рівень польських зарплат. Наприклад, за кордоном затребувані електрогазозварники. Кілька років тому в Україні їм у середньому платили 4–5 тисяч гривень. Сьогодні деякі компанії пропонують 15–20 тисяч. У мулярів, штукатурів зарплата нижча, ніж у Польщі чи Росії. Вдома вони мають 6–7 тисяч гривень. У Польщі — 17–20. У Чехії, Німеччині роботодавці готові платити більш як тисячу доларів.

Кого найбільше шукають?

— На першому місці — виробництво. Два роки тому на багатьох підприємствах зі шкідливими умовами роботи скасували норми, за якими працівники могли достроково виходити на пенсію. Зараз їх відновили, але трудова міграція вже стала масовою. За кордон їдуть спеціалісти віком до 45 років. Деякі крупні компанії намагаються заманювати працівників. Наприклад, пропонують премію, якщо приведеш друга.

Дефіцит кадрів є на будівництві, у легкій промисловості. Катастрофічно не вистачає швачок. Ще три-чотири роки тому в Україні вони отримували мінімальні зарплати. Тепер роботодавці готові платити від 10 тисяч гривень. Також бракує водіїв. Наші далекобійники затребувані в інших країнах. Зарплати там починаються від тисячі доларів.

Як змінилися вимоги роботодавців?

— Якщо робота передбачає спілкування з людьми, більше звертають увагу на особисті якості. Вища освіта — не принципова. Однак є професії, де без диплома і досвіду ніяк.

Роботодавці почали вкладати гроші в розвиток персоналу, підвищення кваліфікації працівників. Це одна з можливостей утримати на робочих місцях спеціалістів. Адже вони бачать, що керівництво турбується про них.

Ще одна позитивна тенденція — зникли вікові обмеження. Раніше після 35 років було важко працевлаштуватися. Зараз є багато пропозицій для працівників від 45 років. Головне, щоб людина хотіла працювати, була енергійна.

Зараз ви читаєте новину «Зарплати підвищують до рівня польських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути