вівторок, 19 вересня 2017 00:45

"Законсервоване сало стане бомбою уповільненої дії"

Автор: МИРОСЛАВА БОНДАРЕНКО
 

— Збитки від африканської чуми свиней за найскромнішими підрахунками оцінюють у 1,1 мільярда гривень. Найбільше постраждали Полтавська, Одеська, Чернігівська, Миколаївська, Харківська, Київська, Сумська, Закарпатська області, — говорить голова асоціації тваринників України Ірина Паламар, 35 років.

Де були зафіксовані перші випадки?

— Перший зареєстрували 2012 року в Запорізькій області. Тоді осередок хвороби швидко ліквідували. Ситуація змінилася через два роки. За цей час реформували Держветфітослужбу. Її функції взяла на себе Держпродспоживслужба. З 2014 року африканська чума почала стрімко розповсюджуватися територією України. Тоді було зафіксовано 16 випадків на Луганщині, Чернігівщині, ­Сумщині. Переважно серед диких свиней. 2015-го — 40 випадків. Із них 34 — у домашніх господарствах. Недуга охопила північну та центральну Україну. Саме цього року африканську чуму виявили у великому господарстві "Калита". Довелося знищити 60 тисяч свиней.

Чому не вдається зупинити хворобу?

— У нас недосконалі законодавство щодо боротьби з нею та профілактики, робота ветеринарно-санітарних служб. За кожною територіальною громадою має бути закріплений ветлікар, який контролюватиме приватні господарства. Співпрацюватиме з поліцією, коли оголошується карантин.

Важлива робота з населенням, бо африканську чуму найчастіше фіксують саме в домашніх господарствах. Люди мають бути зацікавлені в тому, щоб не приховувати випадки ­незрозумілої хвороби чи смерті свиней. Негайно повідомляти ветеринарно-санітарні служби. Бо зараз, запідозривши хворобу, селянин швиденько забиває тварину. Везе на базар чи здає перекупникам.

Назвіть основні шляхи зараження.

— Свині заражаються не лише через контакт із хворими тваринами, а й через їхні випорожнення, кров. Африканська чума передається через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять тварин. Комахи, хижі звірі, птахи, собаки можуть бути носіями вірусу. Особливо небезпечні дикі кабани. Вони розносять чуму на десятки кілометрів.

Також африканська чума ­передається через м'ясо та м'ясопродукти від інфікованих тварин. Бо вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. При кімнатній температурі зберігається протягом 18 місяців. У холодильнику — 6–10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Законсервоване в банки сало від хворої свині стане бомбою уповільненої дії. Банку відкриють через півроку, рештки сала викинуть. Вірус потрапить у ґрунт, здорові тварини в господарстві можуть захворіти.

Спалення худоби — єдиний вихід?

— Науковці стверджують, що це ­неефективно. Бо часто залишаються рештки хворих тварин, які потім розносять дикі звірі чи птахи. Вірус гине при температурі вище 60 градусів. М'ясо свиней, яких знищують під час карантину, можна було б переробляти на тушонку. Технологічно цей процес відбувається при температурі близько 170 градусів. За таких умов вірус 100-відсотково загине.

Яких заходів безпеки необхідно дотримуватися людям, що тримають свиней?

— Вірус африканської чуми не передається людині. Небезпечною хвороба є лише для свиней. Людина може переносити вірус через одяг, взуття. Наприклад, господар був у лісі. Там пройшов заражений дикий кабан. Потім у цьому ж взутті зайшов до сараю — домашні тварини можуть захворіти. Тому потрібно дотримуватися санітарно-гігієнічних умов. Перед тим, як зайти до свинарника, обов'язково перевдягтися, перевзутися.

Не раджу годувати свиней рештками їжі й продуктами тваринного походження. А якщо вже даєте, то лише після кип'ятіння. Купувати корми треба лише в "чистих" населених пунктах. Тобто там, де не було спалахів африканської чуми. Не використовуйте для підстилки сіно чи солому з поля. По них могли ходити дикі кабани.

Люди скаржаться на невиплату компенсацій. Чи масово це?

— Ситуація з отриманням компенсацій складна, виплати часто затягуються. Але все ж таки кошти відшкодовують. Розмір компенсацій перевищив 16 мільйонів гривень, станом на липень 2017 року.

Є країни, які успішно подолали чуму?

— Більшість європейських країн мають програми з профілактики та боротьби з африканською чумою. Іспанія боролася з недугою 35 років. Навіть була загроза виключення країни з Євросоюзу. Там теж не обійшлося без масового забою тварин і суворих карантинних заходів. Більше сотні мобільних ­ветбригад контролювали господарства, збирали зразки для аналізів. При підтвердженні спалахів, усіх свиней негайно відправляли на забій. Власники отримували компенсацію. Іспанці витратили на боротьбу з африканською чумою мільйони євро і таки перемогли її.

Що допоможе Україні подолати цю хворобу?

— Повністю копіювати європейські методи нам не варто. Бо в Україні більше половини поголів'я свиней вирощується в приватних господарствах. А не фермерських, як у Європі. Потрібно запровадити обов'язкову ідентифікацію свиней у домашніх господарствах. Наявність такого номера має бути підставою для виплати грошової компенсації.

В Україні потрібен спеціальний науково-аналітичний центр із роботи з особливо небезпечними хворобами й ефективна державна програма. Асоціація тваринників із науковцями та Держпродспоживслужбою розробила таку на 2017–2022 роки. Передали в лютому до Міністерства агрополітики. Але досі документ не прийнято.

Що далі чекати — дефіцит м'яса?

— Дефіцит м'яса на внутрішньому ринку вже виник. Тому й ціни зросли. Так триватиме щонайменше рік-півтора. Вартість свинини може збільшитися ще на 30 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «"Законсервоване сало стане бомбою уповільненої дії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути