Ексклюзиви
пʼятниця, 30 квітня 2010 02:26

За воду температурою 40 градусів платять як за холодну

48-річна Ірина Литовченко скаржиться на водопостачання. Із чоловіком і дочкою живе у трикімнатній квартирі в Краматорську Донецької області.

— Щоб помитися вранці, треба хвилин 10 зливати воду з крана. Біжить холодна. У мене лічильник стоїть. Він рахує цю воду як гарячу. Увечері вода ледь тепла — не покупаєшся. За місяць 5 "кубів" гарячої води збігає. За кожен плачу 14,25 гривні, — каже Ірина Анатоліївна. — А тепер нам узагалі гарячу вимкнули. Є лише холодна. Чому я маю платити за те, чого не отримую?

Ірина Литовченко дізналася, що за послуги, надані не в повному обсязі, жек має знижувати плату.

Централізоване гаряче водопостачання повинно бути безперебійним або вестися за графіком. Це передбачено постановою уряду від 17 лютого 2010 року N151.

— Норматив передбачає, що з крана ллється вода температурою понад 50 градусів, — пояснює керуючий партнер столичної фірми "Адво-аудит", адвокат Дмитро Крупник, 35 років. — Від моменту відкручування вентиля вона може бути нижчою не довше 2 хвилин. Перерва в постачанні гарячої води може бути до 6 годин на добу. Загалом водопостачання має тривати 70 процентів часу, близько 17 годин на добу. Ремонт водогонів можна вести не довше двох тижнів.

Я не плачу за комуналку 10 років

При порушенні норм слід вимагати перерахунку. Якщо температура води +40...45°С має бути знижка 30% тарифу. Якщо йде вода +45...49°С — 10% тарифу. Якщо нижча +40°С — платити як за холодну воду.

— Я вимагатиму перерахунку. Зараз плачу за гарячу воду 70 гривень. Це багато. Не збираюся  дарувати водоканалу, — каже Ірина Литовченко.

За ненадані послуги не варто платити взагалі, вважає столичний адвокат Тетяна Монтян, 37 років:

— Я не плачу за комуналку 10 років. Бо я вимагала від жеку переліку послуг і їх обсягу, що було надано саме мені. Жек їх не надав. Намагався зі мною судитися. Але не спромігся подати докази. Суд припинив позов.



Електронний лічильник не обліковує теплу воду


Аби не переплачувати за послуги, які не надаються, можна встановити вдома електричний лічильник на гарячу воду. Він не обліковує витрат, якщо температура води нижче +40°С. При температурі +40...49°С відповідно нараховує 70–90% тарифу. Такі прилади випускають на підприємстві "Харківські теплові мережі".

Такий лічильник коштує близько 720 грн. Також у 70 грн обійдеться узгодити в тепломережі проект. Ще 30 грн треба заплатити за виклик інспектора, який реєструє прилад. Лічильник окупиться менш як за два роки.

Як оформити претензію до жеку

Власник квартири має викликати представника жеку для складення акта-претензії. Комісія має прийти за два дні. Термометром вимірюють температуру води і вносять у акт. Його у двох примірниках підписують споживач і представник жеку. Упродовж трьох днів після того мають перерахувати плату за гаряче водопостачання. Це передбачено постановою Кабміну N630 від 21 липня 2005 року.

— Якщо представник жеку не прийшов або не підписав акт-претензію, його підписують два споживачі. Документ несуть у жек. Він зобов"язаний перерахувати платіж протягом трьох днів або надати обґрунтовану письмову відмову, — каже адвокат Дмитро Крупник. — Якщо відмовиться, доведеться звертатися до суду.

Зараз ви читаєте новину «За воду температурою 40 градусів платять як за холодну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути