вівторок, 18 червня 2013 07:45

За сезон орендою квартир заробляють на автомобіль

35-річна Світлана Яковлєва із кримського міста Феодосія здає квартири  курортникам.

— Раніше торгувала на ринку, чоловік працював водієм у маршрутці. А тепер три роки живемо з того, що здаємо квартири, — розповідає російською. — За двокімнатну на вулиці Коробкова беру 500 гривень, за однокімнатну на Вересаєва — 300. З обох до моря йти близько 10 хвилин.

Квартири орендують переважно відпочивальники з Росії та Білорусі.

— Однокімнатка розрахована на трьох людей, але селяться значно більше. Торік заходжу у квартиру, а там 12 чоловік. Одні спали на підлозі в кімнаті, інші в кухні на матрацах. Обмежень не ставимо. Єдина умова — не шуміти після одинадцятої вечора, не ламати меблі й побутову техніку.

На літній період подружжя винаймає кімнату у приватному секторі за 60 грн/доба. Там є ліжко та шафа. Кухня у дворі. 8-річну доньку відправляють до баби в Сімферополь.

— Відпочиваючі не хочуть житла, яке знаходиться більш як за кілометр від моря, хоч ціни тут найдешевші.

Плату за житло Світлана бере наперед. Щоразу після від'їзду відпочивальників, прибирає квартиру, міняє постіль і рушники.

— Узимку робимо косметичний ремонт та за потреби міняємо електроніку. Торік встановили кондиціонер, щоб його окупити, одразу підняли ціну на 50 гривень. Росіяни прискіпливо оглядають помешкання. Вимагають, щоб у квартирі був інтернет, телевізор та мікрохвильовка. Гарячу воду перевіряють, як тільки заходять у помешкання. У нас часті перебої з нею, тому у ванній встановили накопичувальний бачок. Його вистачає помитися трьом людям.

За місяць з обох квартир Яковлєви мають 24 тис. грн.

— Близько чотирьох тисяч тратимо на власне проживання та харчі. Ще тисяча йде на оплату комунальних послуг і води, решту відкладаємо. Торік купили автомобіль "Тойота Ленд Крузер". Ним довозимо відпочиваючих із залізничного вокзалу чи аеропорту. Збираємо ще на одну квартиру, хочемо купити в першій лінії від моря. На це треба близько 150 тисяч доларів. На зароблені гроші живемо всю зиму, бо заробити тоді ніде.

Мешканці будинку №6 по вул. Артеківській у селищі Гурзуф, що за 15 км від Ялти, також здають в оренду квартири. Переселяються в сараї на 2,5 кв. м. Там є тільки ліжко, холодильник і тумбочка.

— Есть 45 сараев. Столько же квартир в нашем доме, — розповідає мешканка будинку Олександра Літвінова, 76 років. — У меня однокомнатная на 15 метров. Сейчас готовлюсь к приезду москвички — убираюсь, легкий ремонт делаю. Она на две недели приедет. Договорились по 200 гривен за сутки. Я выезжаю на дачу, там у меня вагончик, соседи в — сараи. Купаться-стираться ходят к детям.

Будинок розташований за 1,5 км від моря. Пішки крутим та звивистим спуском це 20-30 хв.

— Спочатку розбирають квартири в першій лінії від моря у кварталі Чеховка. Звідти до води 5 хвилин ходу, — продовжує Олександра Данилівна. — Там ціни доходять до тисячі, як гарні апартаменти.

Ціни на квартири підвищуються ближче до серпня — у розпал курортного сезону.

— Усі, хто має можливість щось здати, здають. Добудовують на сараях і гаражах кімнатки. Витрачені гроші окуповуються за два літа, — продовжує Литвинова.

Зараз ви читаєте новину «За сезон орендою квартир заробляють на автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути