Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 05:21

За кожне звернення платять 510 гривень

— В Україні з липня змінилися правила оцінки нерухомості. Дані про вартість житла потрібно тепер вносити до електронної системи Фонду держмайна. Програма порівнює ціну, за якою продають, зі своїми даними. Нові правила ввели, щоб зменшити кількість угод із заниженою оцінкою вартості нерухомості. Через це держбюджет щороку втрачає 2 мільярди гривень податків, — говорить 47-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

— Розмови про електронну базу оцінки нерухомості були ще 2003-го. Система хороша, але працює недосконало. Оцінює нерухомість дорожче, ніж її ринкова вартість. Особливо це стосується приватних будинків і земельних ділянок у регіонах. Об'єкт, який на ринку коштує 20 тисяч доларів, система оцінює в 35–40 тисяч. Фонд держмайна обіцяє вирішувати подібні ситуації. Призначатимуть незалежного оцінювача. Але це все час.

Звернення в електронну базу даних коштує 510 грн. Щоб оформити угоду, потрібно відправити щонайменше два запити.

— За останні п'ять років українці почали купувати більше квартир. Здебільшого затребуване житло в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, — продовжує Анатолій Топал. — Нерухомість є безальтернативним варіантом для вкладення грошей. Це надійніше, ніж банківські вклади. Люди купують квартири і здають їх в оренду. Вигідно перепродають або бережуть для дітей, онуків. Українці більше цікавляться новобудовами. Бо забудовники пропонують розстрочку на п'ять, сім чи 12 років. Для першого внеску достатньо 5 тисяч доларів.

У серпні в Києві найдешевшу однокімнатну квартиру продали за $22 тис. Її площа — 23 "квадрати". За $24 тис. купили однокімнатку площею 32 кв. м. Двокімнатне житло можна придбати мінімум за $44 тис.

Зараз ви читаєте новину «За кожне звернення платять 510 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути