пʼятниця, 20 квітня 2018 05:45

За кожен проданий пиріжок платять шість гривень

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
 

— Сезонних працівників шукаємо із середини квітня. Тоді ще є шанс найняти досвідчених. З травня приходять ті, кому в інших місцях відмовили. Або ніколи не працювали в цій сфері, — розповідає 34-річна Юлія Непитайло. Працює адміністратором готельно-ресторанного комплексу в Одесі.

— Потрібні офіціанти, кухарі, покоївки, продавці морозива, прибиральники, ті, хто митиме басейн. Масажиста й косметолога маємо штатних. Платимо зарплату весь рік, навіть якщо нема роботи. Бо в сезон такі спеціалісти — на вагу золота. Торік пізно оголосили про вакансії на літо. Набрали офіціантів. Виявилося, кожен другий колись був звільнений за крадіжку. Часто на цю посаду йдуть люди, які уявлення не мають, як спілкуватися з клієнтами. Проводимо двотижневі курси, видаємо форму, годуємо. А потім вони звільняються і йдуть працювати в інший заклад, бо там більше платять. Офіціантам пропонуємо ставку 5 тисяч гривень. На тисячу більше отримують ті, хто знає іноземну мову. Останнім часом у місті побільшало закордонних туристів. Додатково офіціанти заробляють на чайових. Часто ця сума перевищує ставку вдвічі. Торік був хлопець, який щодня мав 3 тисячі гривень. Посміхався клієнтам, гарно знав меню. Вмів підібрати страву відповідно до настрою відвідувачів. Ті лишали йому по 50–100 гривень чайових.

Покоївка — менш прибуткова професія, проте й вимог небагато. Освіту ніхто не питає, краса теж не потрібна. Головне — вміти тримати ганчірку. Робити все швидко й мовчки. Зарплата залежить від сезону. У червні платимо 4000 гривень. У липні-серпні, коли в готелі номери коштують найдорожче — 6000.

Маємо ще один вид бізнесу — торгівля на пляжі. Пропонуємо туристам солодку вату, креветки, пиріжки. Для цієї роботи треба мати санітарну книжку. Останніми роками в нас працюють школярі. Беремо їх за згодою батьків. За кожен проданий пиріжок працівникові платять шість гривень. Зарплату видаємо щодня. Наприкінці сезону є премія — 10 відсотків від усієї виручки. Торік наша працівниця наторгувала 246 тисяч гривень на пиріжках і креветках. Поки що вона єдина, хто отримав премію 24 тисячі гривень. Більшість довго на такій роботі не витримують. Максимум тиждень. Бо треба приходити о 8-й і бути на пляжі до заходу сонця. Постійно ходити й говорити.

— На сезонні вакансії запрошують садівників, сапальників, аніматорів. Зарплата — погодинна. Платять 60–100 гривень, — говорить менеджер із працевлаштування 29-річний Олександр Гаращук із Києва.

— Вакансії залежать від регіону. В Херсонську область потрібні працівники на поля. В Одеську, Миколаївську — на бази відпочинку. Є тимчасові вакансії для квітникарів. Потрібні продавці рослин, помічники ландшафтних дизайнерів. Зайнятість обіцяють до середини червня. Помічникам флористів і ландшафтних дизайнерів доведеться виконувати всю чорну роботу — від миття брудних садових інструментів до догляду за рослинами. Платять 200–300 гривень за день.

12 тисяч гривень зар­плати пропонують масажисту й медсестрі в Коктебелі на Миколаївщині. Працівники житимуть безкоштовно в пансіонаті. Їх забезпечать обідами.

Зараз ви читаєте новину «За кожен проданий пиріжок платять шість гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути