Ексклюзиви
вівторок, 02 лютого 2016 00:35

"За день продавав 5 тисяч акваріумних риб"

— За виробництво акваріумів взявся майже випадково. Мій постачальник збанкрутував, і я викупив у нього цю справу. Було обладнання, налагоджені схеми й 2 працівники. З часом дізнався, що вони обманюють і крадуть. Звільнив обох. Почав підраховувати і зрозумів, що виробництво акваріумів майже не окупається. Підняв ціну й одразу ж втратив оптових покупців на одному зі столичних ринків, — розповідає киянин 33-річний Павло Пирожок.

— До акваріумного бізнесу я грав на весіллях, працював фотографом, менеджером із продажів. Згодом влаштувався чистити акваріуми. Отримував 3 тисячі гривень на місяць. Потім почав власну справу — продавав акваріумних риб оптом. На день розходилося по 5 тисяч. Одна рибка, залежно від віку й виду, може коштувати від 2 до 500 гривень. Наприклад, звичайні гупі оптом — від 2 до 4 гривень за штуку. А ціна селекційних доходить до 300 доларів за одну. Додатково став виготовляти акваріуми.

Після початку економічної кризи риб і акваріумів купують менше. Я зрозумів, що треба змінювати щось у бізнесі. Запропонував послуги з обслуговування акваріумів. Постійно мав замовлення. Великі офісні й домашні акваріуми треба чистити, перевозити, ремонтувати, заселяти рибами. Щороку додається 5 нових клієнтів.

З'ясувалося, що є попит на акваріуми для черепашок. Почали й такі виробляти. На ринку не вистачає якісної продукції. А попит на неї є. Наш акваріум на 150 літрів разом із тумбою коштує 4,5 тисячі гривень. Можна знайти такий за 3,5 тисячі, але поганої якості. Імпортний акваріум обійдеться у 8–10 тисяч гривень.

Зараз моя фірма переважно обслуговує акваріуми. Паралельно розробляємо нові моделі. Коли криза закінчиться, продажі риб і акваріумів знову підуть угору.

— Свій перший дитячий центр відкрила на околиці Києва, — розповідає киянка 38-річна Іванна. Прізвище просить не вказувати. — Там навчали англійської, польської, китайської мови, грати на гітарі. Працювала школа дошкільного розвитку, фотостудія, художня майстерня. Згодом виявилося, що на такі послуги немає попиту в спальному районі. Довелося переїхати трохи ближче до центру.

У жовтні відкрила міні-дитсадок в одному з нових житлових масивів. Новобудова — елітна, тому попит на такі послуги є. За місяць батьки платять 3 тисячі гривень. Діти вчать іноземні мови, працює психолог. Надприбутків приватний дитсадок не дає. Але тепер я розумію: навіть якщо бізнес пов'язаний із дітьми — це все одно бізнес. Треба все робити з холодною головою.

Зараз ви читаєте новину «"За день продавав 5 тисяч акваріумних риб"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути