Ексклюзиви
вівторок, 17 лютого 2009 18:12

Вузи урізають зарплати та стипендії

19-річна Євгенія, студентка факультету іноземної філології Харківського національного педуніверситету, після Нового року не отримує стипендії.

— Після канікул наклеїли оголошення, що за оцінки нижче семи балів будуть позбавляти стипендії. Навіть якщо середній бал вищий за сімку, — скаржиться дівчина. — У мене середній бал 7,2. Але умудрилася схопити шістку.

У Тернопільському економічному університеті грошей не платять тим студентам, у кого 3 пропуски занять на місяць.

— Із нашої групи тепер дають стипендію тільки трьом моїм одногрупникам, хоча заслуговували не менше десятка, — розповідає Віталій Кревець, 22 роки. Він навчається на фінансовому факультеті. — У мене з відвідуванням усе в порядку.

У Східноукраїнському університеті ім. Даля треба мати середній бал 4,2.

— Розпорядження ректора вивісили минулого тижня біля деканату, — каже 18-річний Максим із механічного факультету. — А в мене самі четвірки. На стипендію можна не сподіватися.

Хлопець отримував 530 грн.

Таке становище нині у більшості вищих навчальних закладів країни.

— Мені щодня дзвонять студенти з усіх усюд, — інформує 28-річний Андрій Черних з Українського молодіжного форуму. — Подекуди середній бал підняли до 4,6. Іще десь не дають стипендії студентам з однією трійкою. Навіть якщо середній бал вищий за четвірку. Це суперечить урядовій постанові. Основна причина — немає коштів. Вузи отримали тільки 70 відсотків фінансування на виплати стипендій. Решту мають шукати самі. От ректорам і доводиться викручуватися.

За постановою Кабміну N882 від 12 липня 2004 року, на стипендію мають право студенти, середній бал яких вищий за 4,0 за п"ятибальною шкалою та вищий від 7 за дванадцятибальною.

— Ми не отримали фінансування на видачу стипендій, — нарікає Володимир Кравець, 61 рік, ректор Тернопільського педуніверситету. — У міністерстві видавати кошти відмовилися. Мовляв, викручуйтеся самі. Порадили гроші взяти з комунальних послуг. Але якщо я за комунальні послуги не заплачу, то нас закриють. Довелося поурізати всі надбавки викладачам і цими грошима розрахуватися зі студентами.

Без надбавки зарплата викладача становить 1,5 тис. грн, доцента — 2 тис., а професора — до 2,5 тис. Із надбавкою — на 15–50% більше.

— За таких умов більшість викладачів можуть порозбігатися в інші вузи. Але іншого виходу не було. Я і сам лишився з 4 тисячами гривень на місяць.

Нині мінімальна стипендія для студентів коледжів — 400 грн/міс., вищих навчальних закладів — 530 грн/міс.

Зараз ви читаєте новину «Вузи урізають зарплати та стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути