вівторок, 18 вересня 2012 06:15

Вісім тисяч доларів просять за вступ у вуз

Вінничанин Максим Власик навчається в 11-му класі. Наступного року вступатиме до вузу. Його батьки почали шукати зв'язків у вищих навчальних закладах із минулої весни.

— Хочемо всунутися у якийсь толковий університет, — розповідає 42-річна Наталія Власик, мати Максима. — Треба йти на бюджетну форму. Бо на контрактній дорого. До того ж вузи з року в рік підвищують плату. Дуже престижно вчитися у київському університеті імені Шевченка. На платній формі коштує 25 тисяч гривень за рік. Влізти туди на бюджет теж дорого. Нам сказали, треба дати 8 тисяч доларів. Наполовину дешевше у львівському імені Франка. У медінституті в Києві треба дати 6 тисяч доларів. Через друзів ми познаходили кількох деканів і замдеканів. Запрошуємо в ресторани, там домовляємося. У нас уже пішла на ресторани тисяча доларів. Я працюю лікарем, чоловік підприємець. За місяць заробляємо удвох 7 тисяч гривень. Із них відкладаємо по 500-1000 гривень. За сім років назбирали 65 тисяч. Міняли їх на долари і відкладали на синове навчання. Він у нас єдина дитина. Грошей на нього не шкодуємо. Але хочеться, щоб витрати на навчання потім повернулися. Можна йти на економіста чи юриста. Але найліпше — на стоматолога. Навчання окупиться років за п'ять.

Вузи приймають абітурієнтів за результатами незалежного зовнішнього оцінювання. Для вступу на престижні факультети треба набрати хоча б 130 балів. Батьки Максима знайшли фірму у Вінниці, яка за 3 тис. грн оформить потрібну довідку.

— Нас запевнили, що Максиму випишуть не менше 150 балів, хай які відповіді він дасть на тести. Цю довідку понесемо в університет. Один декан розповів, як вони протягують вступників. Наприклад, у них назбиралися 50 людей з однаковими балами. А треба взяти тільки 10. Тоді вони розглядають, у яких олімпіадах та конкурсах брали участь ці вступники. У кого більше перемог в олімпіадах, того беруть у першу чергу. В деканаті й допишуть участь в олімпіадах. Можуть результати тестувань трошки підвищити. Наприклад, у тебе було 155 балів, а тобі запишуть 171. Ніхто не перевірятиме, були ті олімпіади чи ні й чи правильно бали записали, — продовжує Наталія.

Зараз Максим займається із репетиторами. Вивчає хімію, математику, українську, англійську та польську мови. Сім'я щотижня витрачає на приватні уроки 600 грн.

— Це для того, аби попасти вчитися у Польщу. Там є багато різних програм. Наших відмінників беруть на безплатне навчання. Але мій син у дев'ятому класі мав дві "сімки". Щоб зробити його золотим медалістом, я написала у школі заяву на перескладання іспитів. Занесла директору коньяк "Квінт" за 100 гривень і коробку цукерок за 50. Малий іспитів не здавав, просто поставили вищі оцінки. Але ж без знань за кордоном не повчишся. Для того й підтягуємо Максима. До Польщі потрапити легше, маючи карту поляка. Ми зробили запит у обласний архів, чи були у нас в роду поляки. Виявилося, не було. Знайома нам запропонувала дати 200 доларів. То в архіві напишуть усе що треба.

4400

гривень у середньому обходиться складання сесії студентам столичних вузів, які не знають предмета, проте хочуть отримати "відмінно". Це дані громадської організації "Студентський патруль країни". Для тих, хто має знання, найвищі оцінки обійдуться приблизно в 3 тис. грн за сесію.

 

"За гроші найчастіше вступають в медуніверситет"

Громадська організація "Студентський патруль країни" збирає інформацію про корупцію в українських вузах.

— За гроші найчастіше вступають в медуніверситет імені Богомольця. Від студентів цього вузу найбільше скарг про хабарі за складання іспитів. Також гроші беруть у Київському політехнічному університеті, — розказує голова організації 32-річний Юрій Букарєв. — Про вступ зазвичай домовляються у деканатах. Налагоджують зв'язок через знайомих, родичів або студентів старших курсів. Зазвичай хабар, аби пройти на безплатну форму, становить половину суми навчання на платній. Скажімо, весь курс в університеті Шевченка — 125 тисяч гривень. Щоби потрапити на державне, треба дати 62 тисячі гривень одразу. За вступ на платну форму теж дають хабарі — ті абітурієнти, яким не вистачило балів. Сума — чверть вартості навчання.

 

Зараз ви читаєте новину «Вісім тисяч доларів просять за вступ у вуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути