вівторок, 05 листопада 2019 06:45

Власники кав'ярень відмовлялися куштувати солодощі

Автор: фото: Ірина Кальченко
  Вінничанка Ангеліна Федорук виготовляє три види шоколаду та п’ять батончиків без цукру і барвників. Також продає цукерки. Одна коштує 10 гривень
Вінничанка Ангеліна Федорук виготовляє три види шоколаду та п’ять батончиків без цукру і барвників. Також продає цукерки. Одна коштує 10 гривень

Вінничанка 25-річна Ангеліна Федорук виготовляє солодощі без цукру, барвників та ароматизаторів.

— Два роки тому прочитала книжку Вадима Зеланда про те, що наші думки можуть стати реальністю. Все треба планувати. Автор — сироїд. Я вперше дізналася про таке харчування, — розповідає Ангеліна. — Тоді жила в Києві. Вирішила стати вегетаріанкою. Відмовилася від м'яса. Почала готувати корисні солодощі. Вирішила, що це непогана ідея для бізнесу. Замовила упаковку. 1500 гривень пішло на купівлю горіхів і сухофруктів у Конотопі Сумської області. Бо в столиці вони дорожчі. Вистачило на місяць. Возила свої солодощі батькам, пригощала знайомих, друзів. 500 гривень витратила на логотип. Допоміг друг — графічний дизайнер. Записалася за 800 гривень на майстер-клас до він­ницької майстрині. Там отримала базові знання про приготування шоколаду. Підштовхнула до розвитку моя фітнес-тренер Ольга Чеснова. Запропонувала провести майстер-клас із виготовлення корисних солодощів у спортклубі. Після того з'явилися нові клієнти, замовлення. Купували цукерки дівчата, які займалися фітнесом.

Найважче у бізнесі налагодити ринок збуту. Власники кав'ярень спочатку відмовлялися куштувати солодощі, бо вони веганські. Якось пройшла містом понад 8 кілометрів. Заходила в кожне кафе і пропонувала свої вироби. Практично в кожному відмовляли. Всі переживають, що ласощі дорожчі за звичайні. 50-грамова плитка шоколаду коштує 50 гривень, цукерка — 10. Нарешті вдалося домовитися з кав'ярнею "Весна" в центрі Вінниці. Власниця скуштувала мої вироби й погодилася виставити їх у вітрині. Потім додалися інші кафе.

Знайомі вклали в мій бізнес 400 доларів. Поверну, коли справа стане прибуткова. Якщо рухатися невеликими кроками, бізнес розвиватиметься повільно. Маю зробити максимальний ривок. Придбала велику партію сухофруктів. Також планую докупити обладнання і сформувати чіткий асортимент. Ще треба отримати сертифікат якості, коштує близько 5 тисяч гривень. Без нього не потрапити в жоден ресторан чи кафе.

Мрію орендувати робоче місце. Це обійдеться в майже 8 тисяч гривень на місяць. Хочу розширити асортимент. Зараз виготовляю три види шоколаду та п'ять батончиків.

— Виробництво вегетаріанських солодощів найкраще розпочинати у містах-мільйонниках. Продавати у магазинах здорового харчування, для спорту, фітнес-клубах, — говорить експерт із розвитку власних справ 41-річний Сергій Дмитрієв.

— Що більше вкладеш грошей, то швидше окупиться бізнес. У середньому стартують від 200 тисяч гривень. Кошти можна повернути за сім місяців. Але потрібно, щоб до магазину заходили від 100 до 300 людей на день. І середній чек становив 50–70 гривень.

Корисні солодощі часто продають у формі букетів, подарункових наборів. Це оригінально й дає гарний дохід. Моя дружина на день народження свого тренера замовила коробку цукерок за 500 гривень. Не сказав би, що вона велика. Але цукерки були у вигляді квітів. Таких не знайдеш у звичайному магазині.

Бізнес на корисних солодощах сезонний. Осінь — найкращий час для початку й розвитку. А влітку можна взагалі не мати замовлень.

Зараз ви читаєте новину «Власники кав'ярень відмовлялися куштувати солодощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути