Вінничанка 25-річна Ангеліна Федорук виготовляє солодощі без цукру, барвників та ароматизаторів.
— Два роки тому прочитала книжку Вадима Зеланда про те, що наші думки можуть стати реальністю. Все треба планувати. Автор — сироїд. Я вперше дізналася про таке харчування, — розповідає Ангеліна. — Тоді жила в Києві. Вирішила стати вегетаріанкою. Відмовилася від м'яса. Почала готувати корисні солодощі. Вирішила, що це непогана ідея для бізнесу. Замовила упаковку. 1500 гривень пішло на купівлю горіхів і сухофруктів у Конотопі Сумської області. Бо в столиці вони дорожчі. Вистачило на місяць. Возила свої солодощі батькам, пригощала знайомих, друзів. 500 гривень витратила на логотип. Допоміг друг — графічний дизайнер. Записалася за 800 гривень на майстер-клас до вінницької майстрині. Там отримала базові знання про приготування шоколаду. Підштовхнула до розвитку моя фітнес-тренер Ольга Чеснова. Запропонувала провести майстер-клас із виготовлення корисних солодощів у спортклубі. Після того з'явилися нові клієнти, замовлення. Купували цукерки дівчата, які займалися фітнесом.
Найважче у бізнесі налагодити ринок збуту. Власники кав'ярень спочатку відмовлялися куштувати солодощі, бо вони веганські. Якось пройшла містом понад 8 кілометрів. Заходила в кожне кафе і пропонувала свої вироби. Практично в кожному відмовляли. Всі переживають, що ласощі дорожчі за звичайні. 50-грамова плитка шоколаду коштує 50 гривень, цукерка — 10. Нарешті вдалося домовитися з кав'ярнею "Весна" в центрі Вінниці. Власниця скуштувала мої вироби й погодилася виставити їх у вітрині. Потім додалися інші кафе.
Знайомі вклали в мій бізнес 400 доларів. Поверну, коли справа стане прибуткова. Якщо рухатися невеликими кроками, бізнес розвиватиметься повільно. Маю зробити максимальний ривок. Придбала велику партію сухофруктів. Також планую докупити обладнання і сформувати чіткий асортимент. Ще треба отримати сертифікат якості, коштує близько 5 тисяч гривень. Без нього не потрапити в жоден ресторан чи кафе.
Мрію орендувати робоче місце. Це обійдеться в майже 8 тисяч гривень на місяць. Хочу розширити асортимент. Зараз виготовляю три види шоколаду та п'ять батончиків.
— Виробництво вегетаріанських солодощів найкраще розпочинати у містах-мільйонниках. Продавати у магазинах здорового харчування, для спорту, фітнес-клубах, — говорить експерт із розвитку власних справ 41-річний Сергій Дмитрієв.
— Що більше вкладеш грошей, то швидше окупиться бізнес. У середньому стартують від 200 тисяч гривень. Кошти можна повернути за сім місяців. Але потрібно, щоб до магазину заходили від 100 до 300 людей на день. І середній чек становив 50–70 гривень.
Корисні солодощі часто продають у формі букетів, подарункових наборів. Це оригінально й дає гарний дохід. Моя дружина на день народження свого тренера замовила коробку цукерок за 500 гривень. Не сказав би, що вона велика. Але цукерки були у вигляді квітів. Таких не знайдеш у звичайному магазині.
Бізнес на корисних солодощах сезонний. Осінь — найкращий час для початку й розвитку. А влітку можна взагалі не мати замовлень.
Коментарі