пʼятниця, 04 листопада 2011 05:00

Вклади прийматимуть під 21 відсоток річних

 

Киянка Тетяна Цінкевич, 22 роки, 2008-го відкрила депозит у "Діамант банку". Тоді нараховували 26% річних.

— 2006-го поступила у Львівський університет. Стипендію вирішила не тратити. Вистачало грошей, що давали батьки. За два роки назбирала 10 тисяч, — розповідає Тетяна Цінкевич. — Тримати гроші в тумбочці в гуртожитку боялася. Подумала, що можна покласти заощадження в банк. Тоді криза була. Багато банків не віддавали вклади. І люди боялися нести їм гроші. А я зважилася. Подивилася в інтернеті, трохи походила по відділеннях. У "Діамант банку" пропонували найкращий курс.

Після закінчення строку Тетяна ще двічі продовжувала депозит. Рахунок поповнювала.

— Зараз в мене 20 тисяч гривень. Могло б бути більше, але я кілька разів знімала. До Нового року планую додати ще 10 тисяч. На валюту гривні не мінятиму. Бо гривневий депозит приносить кращий дохід. Думаю, це перекриває інфляцію.

У жовтні банки почали підвищувати дохідність депозитів на 2–4% річних. У середньому на гривневі вклади нараховують 16% річних. Найвищі ставки — 19%.

— Це пов'язано зі зростанням вартості позик для фінустанов, на міжбанківському ринку. У липні банки позичали одне одному під 5,5 відсотка річних. Тепер — під 20. Тому їм вигідніше залучати вклади громадян. Хоча люди побоюються нести гроші через можливий обвал гривні. Ще й інфляція висока — 8 відсотків, і постійно зростає, — розповідає старший дослідник Інституту економічних досліджень 26-річний Віталій Кравчук. — До кінця року мають ще підвищити дохідність депозитів на 2–3 відсотки, щоб залучити більше вкладників. Водночас збільшуватимуть ставки за кредитами, приблизно на такий же відсоток.

У вересні люди забрали з банків близько 3 млрд грн. На вкладах є понад 300 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Вклади прийматимуть під 21 відсоток річних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути