пʼятниця, 04 травня 2012 05:45

Відсудити аліменти за кордоном допоможе мін'юст

"Я сиджу вдома із двома дітьми, а колишній чоловік на заробітках в Іспанії. Грошей на дітей не присилає. Чи можна стягнути з нього аліменти?"

Запитує Марія Гонц, 33 роки, з Тернополя.

Відповідає адвокат, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" 26-річний Олександр Кротенко.

— Спершу ви маєте подати позов про стягнення аліментів у ваш районний суд. Отримавши рішення, подавайте до обласного управління юстиції клопотання про аліменти. Установа має підготувати пакет документів і передати до Міністерства юстиції. Послуги держустанов безплатні. Мін'юст подасть позов у суд країни, де тепер живе неплатник.

Такий порядок передбачений Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном. Її підписали  Австралія, Аргентина, Велика Британія, Данія, Греція, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Фінляндія, Франція, Швейцарія та Швеція. Український парламент ратифікував 2006 року. Та якщо ваш боржник живе в іншій країні — не учасниці Конвенції, доведеться самостійно подавати позов до іноземного суду, оплачувати переклади і послуги тамтешніх адвокатів.

Справа може тягтися понад рік. Спеціалісти обласних управлінь мають недостатню підготовку для таких справ, і суд іншої країни може відхилити позов. За п'ять років Мін'юст подав 206 клопотань про аліменти. Однак невідомо, скільки з них задовольнили іноземні суди.

Добитися виплат не вдасться, якщо ваш колишній чоловік перебуває за кордоном нелегально, його віза закінчилася або ж ви не знаєте його адреси. Зверніться до районного відділу соціального захисту по допомогу дитині, позбавленій батьківського піклування, — 300 грн на місяць. Батька, що не платить аліменти, оголосять у розшук. Після повернення в Україну з нього стягнуть аліменти за весь термін. Також нарахують пеню — 1% за кожен день прострочення боргу, інфляційні втрати та 3% річних. Таке передбачено статтею 196 Сімейного кодексу України та статтею 625 Цивільного кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Відсудити аліменти за кордоном допоможе мін'юст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути