четвер, 30 липня 2020 00:06

Відсотки за депозитами можуть зрости восени

Автор: bank.gov.ua
  У середині липня Нацбанк продав на аукціоні 10 срібних монет ”1075 років з часу правління княгині Ольги”. Усі викупили фізичні особи. Середня ціна лоту склала — 4636 грн. Інвестиційні монети — один із інструментів зберегти заощадження. Нацбанк випускає їх із 2011 року, можна придбати золоті та срібні
У середині липня Нацбанк продав на аукціоні 10 срібних монет ”1075 років з часу правління княгині Ольги”. Усі викупили фізичні особи. Середня ціна лоту склала — 4636 грн. Інвестиційні монети — один із інструментів зберегти заощадження. Нацбанк випускає їх із 2011 року, можна придбати золоті та срібні

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6%. Про рішення повідомив 23 липня. Це найнижчий показник за історію незалежної України. Зокрема, в березні торік вона становила 18%.

Облікова ставка визначає вартість грошей у країні. Впливає на умови кредитування. Що менша вона, то більші можливості в банків знижу­вати відсотки за кредитами. Також від ставки НБУ залежить прибутковість депозитів. За останній місяць найбільше подешевшали гривневі вклади. Їх пропонують у середньому під 9% річних. Депозити в доларах і євро банки беруть максимум під 1,78%.

— На початку року ставки за гривневими депозитами були на рівні 14–15 відсотків. Зараз їхня дохідність суттєво знизилася. Банкам не потрібні кошти, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Раніше вони могли вкладати гроші в дохідні державні інструменти: облігації внутрішнього державного займу під 20 відсотків і депозитні сертифікати Національного банку під 16. При цьому практично не кредитували реальний сектор економіки, а концентрувалися на споживчих кредитах під 30–40 відсотків. Тому була можливість пропонувати депозити під високі проценти.

Однак облікова ставка знизилася до 6 відсотків. На депозитних сертифікатах НБУ тепер можна заробляти 4 проценти. Дохідність облігацій на первинному ринку скотилася до 10 відсотків. Споживчі кредити практично ніхто не бере, бо впала купівельна спроможність населення. Банки не зацікавлені в залученні нових вкладів, адже немає куди розміщувати кошти. Деякі фінустанови взагалі не беруть валютних депозитів. Інші пропонують мізерні відсотки. Ставки за депозитами можуть підвищитися восени. Можливо, Нацбанку тоді доведеться підвищувати облікову ставку.

Криза "любить" готівку. Українцям раджу тримати заощадження вдома. Бажано в доларах чи євро.

— Депозити, хоч і під низькі відсотки — це краще, ніж тримати гроші "під матрацом", — говорить економіст Андрій Новак.

— У Європі, наприклад, банки беруть вклади під символічні проценти, але й кредити видають під низькі. Це дозволяє розвиватися економіці. Будь-які вільні кошти як населення, так і бізнес зберігає в банківській системі. Так можна хоча б частково компенсувати втрати від інфляції. Щоб наростити заощадження, найкращий варіант — депозити, підприємницька й інвестиційна діяльність. Якщо треба зберегти кошти, то найнадійніша форма — дорогоцінні метали, нерухомість.

— За допомогою депозитів українці можуть легалізувати кошти. Той, хто планує зробити велику покупку, несе гроші в банк. За законодавством депозит стає джерелом походження активів. З іншого боку, банки не поспішають кредитувати. Навіть на кредитних картках людям "поврізали" ліміти, — додає фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов.

Зараз ви читаєте новину «Відсотки за депозитами можуть зрости восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути