Ексклюзиви
середа, 30 грудня 2020 06:10

"Важливо вирішити питання з ФОПами раз і назавжди"

— Головним шоком 2020 ро­ку стала епідемія Сovid-19. Частина людей втратила роботу, доходи. Але якщо узагальнити, то українці доволі легко пережили карантинні обмеження. Хтось пересидів на службі. Інші протрималися завдяки тіньовій економіці, заробіткам за кордоном. Наступний рік буде кращий. Побачимо зростання економіки, — говорить економіст Олександр Охріменко, 56 років.

Як змінився рівень життя цьогоріч?

— За офіційними даними — зріс. Біднішими українці не стали. Офіційна зарплата збільшилася на 10,6 відсотка. Цього року спостерігали цікавий феномен. Попри падіння валового внутрішнього продукту зросли обсяги торгівлі. Водночас була низька інфляція. А реальна зарплата підвищилася. Хоча в умовах кризи вона, як правило, падає. Наступного року збільшиться мінімальна зарплата. Рівень інфляції прогнозують у межах 10 відсотків. Цьогоріч він становив 3 відсотки.

Якщо говорити про часи незалежної України, то найкращими для українців були 2006–2007 роки. До того рівня нам ще рости й рости. Тоді підвищувалася зарплата, з'являлися нові робочі місця. 2021 року такої активності не буде.

У податковій заявили, що 11,8 мільйона українців не платять податки. Поширена ситуація, коли офіційно безробітний має дві автівки. Тому в нас дуже важко порахувати показник бідності. Зазвичай беруть прожитковий мінімум і дивляться, скільки людей мають доходи в його межах. Але цей показник нереальний — 2189 гривень. Якщо на нього зважати, то в Україні немає бідних.

Одна з наших особливостей — суттєве розшарування на бідних і багатих. Не говоримо про олігархів. Беремо українців, які мають хороші заробітки, й пенсіонерів. Різниця в доходах може сягати 20–30 разів. Це дуже багато.

Карантин спровокував звільнення, закриття бізнесів. Чого чекати наступного року?

— Офіційно безробіття зросло. Але його рівень один із найнижчих у Європі — менше 2 відсотків. У Іспанії, наприклад — 11. Ще в Україні є показник так званого неофіційного безробіття, який становить 10 відсотків. Багато людей працюють за кордоном і в "тіні". В Києві знайти роботу простіше, ніж у провінції. Так було завжди. Наступного року суттєвого погіршення ситуації не буде.

Цього року активно говорили про накопичувальні пенсії. Але, за словами міністра соціальної політики, 2021-го не встигнуть запустити цю реформу. Чому?

— Скоріш за все, впровадження накопичувальних пенсій відкладуть. Ця система працює в країнах, де немає тіньової економіки або вона дуже маленька. В Україні тіньова економіка становить 60 відсотків. А нам треба її зменшити до 4, як у Німеччині.

Накопичувальні пенсії — це корисна перспективна ініціатива. Але є великий ризик, що в Україні вони не допоможуть вирішити проблему. Планують, що ці виплати будуть у гривні. А вона постійно знецінюється. Якщо накопичили 100 тисяч гривень, то за 10–20 років це вже будуть зовсім інші гроші. Краще тримати заощадження на депозитах.

Українці й надалі масово їхатимуть працювати за кордон?

— Трудова міграція зростатиме. На 1 липня 2020 року офіційно працювали в Польщі 574 тисячі українців. 2019-го там було 578 тисяч трудових мігрантів. Бачимо, що карантин не надто вплинув на це. Українці частіше вирушають у Німеччину, Чехію, відкрився ринок Об'єднаних Арабських Еміратів. Туди їдуть працювати на посади від менеджерів готелів до інженерів в галузі енергетики.

Що буде з курсом долара? В бюджет заклали курс 29,1 гривні. Варто орієнтуватися на цю цифру?

— Не варто. Для розрахунків державного бюджету використовують так званий умовний курс долара. Бо там є показники у валюті. Щоб їх перевести в гривню, береться прогнозний курс. Тобто він закладений у держбюджеті просто для розрахунків. Щодо реального курсу, то він скоріше коливатиметься в діапазоні 28–29 гривень.

Уже анонсували подорожчання електрики для населення. Чи вистачить на всіх субсидій, адже на них наступного року виділять менше грошей?

— Коли впроваджували субсидії, то казали, що даватимуть їх три роки. Вважали, за цей час доходи українців виростуть настільки, що допомога від держави не буде потрібна. Доходи населення не виросли. Але кількість виділених грошей на субсидії постійно зменшуватиметься.

Які ключові реформи потрібні країні?

— Думаю, що наступного року уляжеться ситуація з коронавірусом. Відповідно, буде краще з роботою, бізнесом. 2021-го запускають ринок землі. Цьогоріч у сільському господарстві стало на 65 тисяч більше офіційно працевлаштованих. Тому наступного року розвиватиметься все, що пов'язане з агропромисловим комплексом.

Є надія, що бізнесу стане простіше отримувати кредити. Це стимулюватиме розвиток економіки. Можливо, покращиться ситуація з іпотечним кредитуванням.

Важливо вирішити питання з ФОПами раз і назавжди. Провести перемовини з підприємцями, знайти компроміс. Напрацювати один закон, впровадження якого не переноситимуть. Наша спрощена система оподаткування зайшла в глухий кут, її треба вдосконалити до європейського рівня.

Україні потрібне впровадження Угоди про асоціацію з ЄС. В її рамках маємо право на виробничу кооперацію з Євросоюзом. Це означає, що їхні компанії відкриють на нашій території підприємства. Там зможуть працювати українці, отримувати легальну зарплату. Тоді зменшуватиметься тіньова економіка, покращуватиметься життя населення.

Зараз ви читаєте новину «"Важливо вирішити питання з ФОПами раз і назавжди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути