вівторок, 20 вересня 2011 08:20

Валюту продаватимуть за паспортом

Національний банк увів зміни до інструкції про порядок валютообмінних операцій.

Із 23 вересня громадянам дозволять купувати валюту в доларах і євро до 150 тис. грн на добу. Обов'язково треба пред'являти паспорт або інший документ, де вказано місце проживання.

"Виникає таке відчуття, ніби держава хоче за тобою стежити. Вказуючи свої паспортні дані, людина повідомляє, де вона перебуває", — вважають користувачі інтернет-форумів.

— Ніяких обмежень тут немає, — каже нардеп-"регіонал" 46-річний Олексій Плотніков. Він член комітету Верховної Ради з питань економічної політики. — Така практика поширена в багатьох країнах. Наприклад, у Хорватії у квитанції записують номер купюри, яку обміняв. Це проходить по всім комп'ютерам. Жорсткий контроль. Але ніхто не скаржиться. Чесним людям, які міняють зароблені гроші, нема чого боятися. Інша справа, коли хочуть відмити кошти. У вуличних обмінниках за 20 доларів ніхто не буде запитувати паспорт чи реєстрацію.

— До гривні зараз довіри немає. Люди чим швидше намагаються поміняти її на долари чи євро. Ото й створюють усілякі перепони. Так уряд намагається укріпити гривню, провести тотальне вилучення доларів, — вважає керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 34 роки.

У серпні банки продали валюти більш як на $3 млрд. Купили наполовину менше.

У Росії долари вже кілька років міняють лише за паспортом, водійськими правами чи військовим квитком. У Білорусі є електронні бази обліку продажу валюти. Також пред'являють паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Валюту продаватимуть за паспортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути