Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2012 00:15

До школи проходять за банківськими картками

Автор: фото: Ірина Герасимчук
  Семикласниця Аріна Антемюк купує булочку у шкільній їдальні. Розраховується карткою
Семикласниця Аріна Антемюк купує булочку у шкільній їдальні. Розраховується карткою

700 учням вінницького ліцею №7 видали перепустки — банківські картки. Ними також розраховуються в їдальні.

10 грудня о 7.45 на вході шикується черга з 20 школярів. 15-річна Світлана Мураховська вставляє свою картку в термінал. За кілька секунд на екрані з'являється повідомлення "Початок дня". За пристроєм наглядає директор.

— Система мене зареєструвала, а батько отримав есемеску, що я зайшла в школу, — пояснює Світлана. — Картка оформлена на тата. Йому на мобілку приходять повідомлення, коли я зайшла і вийшла з ліцею. Можна пройти і просто так. Я не вставляю картку, коли запізнююсь або як директора нема. У моєму класі ще не всі мають картки.

Черга рухається швидко. Пін-коду не треба.

На великій перерві Світлана йде до шкільної їдальні. Там теж стоять термінали для карток, як у супермаркетах. У буфеті черга по пиріжки.

— Із картками очєрєдь проходить швидше, — говорить буфетниця Галина Федорівна. — Хто не завів карточки, купують за гроші.

Кошти на картку кладуть батьки. Учням молодших класів ставлять ліміт. Можуть витратити до 10 грн на день.

— Буває, дитина кожну перерву прибігає по булочку. Термінал висвічує, що недостатня сума. Я і кажу: що ти, дєточка, вже всі гроші розпустив.

Світлана Мураховська вибирає сосиску в тісті та булочку, простягає картку. Буфетниця вставляє її в термінал.

— Дєточка, система зависла, — каже школярці. — Приходь пізніше або плати грошима. Більшість дітей розвертаються, йдуть без обіду.

— З мене однокласники прикалуються, що на мені висне вся система, — ніяковіє Світлана. — Налічних в мене нема, і в школі зняти їх ніде. Треба топати у центр до банкомата. За перерву не встигну.

Дівчина назбирує дріб'язку. Купує чашку чаю. Просить однокласника поділитися булочкою.

— У нас у класі був електричний чайник, робили чай самі. Але наша класна заборонила ним користуватися, бо не прибираємо за собою, — пояснює.

Уроки закінчуються о 14.00. Біля терміналу знову черга. Світлана виходить, не проводячи карткою в терміналі.

— Мені чекати лінь, — пояснює.

Прямує до вуличного банкомата, знімає 10 грн.

— У мене на картці 300 гривень. Можу потратити хоть усі гроші за раз, обмеження немає. Я не трачуся. Правда, якщо загублю картку в школі, нею хто завгодно розплатиться в столовій. Нас навчили, що як картка пропаде, маємо дзвонити у банк і блокувати її. У той же день безплатно видадуть нову. До банку треба йти з батьками.

Дитячу картку видають безкоштовно із кредиткою для батьків.

— Ми нікого не змушуємо брати. Нововведення підтримав шкільний парламент. Постійно є такі, що обурюються, — розповідає директор ліцею Олександр Сухомовський, 67 років. — Картки дисциплінують. Раніше щодня спізнювалися 30-40 дітей. А як ввели систему — тільки четверо-п'ятеро. Мені на електронну пошту приходить звіт, коли хто прийшов. Якщо учень забув картку вдома, його і так пропустять. У їдальні стали менші черги. Не треба давати здачу. Раніше буфетниця замість копійок видавала цукерки на здачу. Простіше платити і за гарячі обіди. Колись класні керівники були за касирів. Можна не переживати, що дитина десь загубить гроші. Картки мають і вчителі. Школа ні копійки не заплатила за термінали.

На мобільні телефони надсилатимуть рекламу

Безкоштовні картки — добра реклама банку, вважає незалежний фінансовий консультант із Вінниці Руслан Юрків, 32 роки:

— Батькам теж оформляють кредитну картку. Протягом півроку хтось із них обов'язково нею скористається. Комусь не вистачатиме до зарплати. Хтось не зможе відмовитися від красивої речі у магазині. За місяць банк поповнив базу тисячами клієнтів. До кожної картки підв'язаний мобільний номер. Обов'язково на нього дзвонитимуть і пропонуватимуть послуги банку або робитимуть СМС-розсилку. Загалом це хороший проект. Нехай дорослі й діти користуються ним, тільки не залазять у кредити. Бо відсотки за кредитними картками шалені.

 

Зараз ви читаєте новину «До школи проходять за банківськими картками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути