середа, 19 квітня 2017 07:45

До Польщі виїхали 1,2 мільйона українців

— Українцям значно спростили виїзд на роботу до Польщі. Із січня 2017‑го кількість виданих дозволів зросла на 40 відсотків, порівняно з минулим роком. Практично кожному, хто звертається у візовий центр, дають робочу візу, — говорить директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 53 роки.

— Також за останній рік 100 тисяч українців отримали картку поляка. Тепер достатньо вивчити мову й історію Польщі. Раніше треба було доводити, що родичі мали польське коріння. Картка поляка дозволяє мати роботу без візи.

Скільки українців зараз працюють у Польщі?

— Офіційно працевлаштовані 1,2 мільйона. До кінця 2017-го очікують 2 мільйони. 2013 року наших заробітчан у цій країні було 400 тисяч. Середня зарплата українців становить 500–700 євро. Виїжджають переважно на півроку. Це сезонні роботи: збір полуниці, робота на фермах чи складах. 109 тисяч українців мають довгострокові дозволи на роботу. Вони працюють програмістами, у промисловості, на будівництві, в ­науково-дослідних інститутах.

Змінилася географія заробітчан. Раніше їхали із західних областей. Тепер із усієї України.

— Чимало киян виїхали на заробітки до Польщі. Із Черкаської, Вінницької, Чернігівської областей. Хоча раніше більше їздили в Росію. За останні два роки російський напрям став непопулярним. Високі зарплати залишились у Москві та Сибіру. Українцям вигідніше податися в Польщу, там більші заробітки. Ще додалися заробітчани з Донецької та Луганської областей. Їм дають дозвіл на тимчасове проживання, офіційну роботу.

З'явилося чимало фіктивних фірм, що займаються працевлаштуванням. Як їх розпізнати?

— Половина реклами про роботу в Польщі — від шахраїв. Вони пропонують високі заробітки. Якось бачив, що за збір полуниці обіцяли 2 тисячі євро. Таких зарплат немає. Тисячу може отримати електро­зварник. За збір полуниці заплатять 400 євро. Якщо обіцяють високу зарплату, дуже привабливі умови праці — це має насторожити. Шахраї просять наперед гроші за оформлення. Нормальні компанії беруть кошти або в роботодавця, або з першої зарплати. Треба створити державний сайт із пошуку роботи за кордоном. Це захистить від шахраїв.

Антиукраїнські настрої є в Польщі?

— Більшість поляків позитивно ставляться до українців. У Вроцлавському воєводстві в школах створили класи, де викладають українською. Поляки не сприймають наших заробітчан як конкурентів на ринку праці.

Скільки може протриматися польський напрямок?

— Найближчі два-три роки буде лише зростати. Польщі потрібна робоча сила. Бо їхні громадяни їдуть на заробітки в Німеччину, Австрію, Ірландію.

Як безвіз вплине на кількість наших заробітчан за кордоном?

— У Польщі зараз активно борються з нелегальною роботою. Штрафують за неоформлених працівників. Наплив нелегальних заробітчан може бути в Італію, Іспанію, Португалію, Грецію. Там українці переважно працюють нянями чи доглядальниками.

Зараз ви читаєте новину «До Польщі виїхали 1,2 мільйона українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути