четвер, 06 серпня 2020 06:26

"У перший рік вдалася кожна десята головка сиру"

— Чоловік купив овець романівської породи. Планували розводити для себе. З часом стадо збільшилося і зареєстрували його як господарство, — каже 41-річна Оксана Лучка з хутора Дубовий кут Долинського району Івано-Франківської області. Майже сім років разом із чоловіком Василем займаються вівчарством, виготовляють сири.

— Спершу планували різати на м'ясо. Але виявилося, що отримати легальні документи досить складно. У нашому районі немає бойні, а будувати її на території ферми дорого. До того ж ринок насичений конкурентним м'ясом. На прилавках магазинів в Івано-Франківську лежить новозеландська баранина. І коштує дешевше, ніж ми могли б запропонувати. Вирішили до м'ясних порід овець додати молочних і виготовляти сири. Сироварінню вчилася в Рахові та ­Кам'янці-Подільському. Багато говорила з виробниками, які роблять сир із козиного молока. Технологія подібна: молоко, закваска і прес. Але вихід молока в овець менший. Щоб зварити головку сиру, треба 30 літрів.

Перший сир варила м'який, типу бринзи. Розраховувала переважно на туристів. Щодня приймали групи до 20 осіб. Подавали дегустаційні тарілки з дев'ятьма видами сиру, медом і домашніми винами з калини чи чорниці. Коштували такі 250 гривень. Після дегустації туристи купували сир для себе, тому проблем зі збутом не було.

Найпопулярніший серед туристів — витриманий сир. Такий коштує 600 грн/кг.

— Навчитися варити тверді сири було складно. Перший рік вдавалася кожна десята головка сиру. Решту викидала собакам, бо мав неправильну консистенцію, неприємно пахнув, — говорить Оксана Лучка. — Цього року через карантин змінили напрям продажів. Зареєструвалися у групах, де цікавляться екологічно чистими продуктами. Возимо замовлені сири в Івано-Франківськ у холодильнику. Люди приходять на певну годину і забирають. Щороку поновлюємо асортимент. Додали мариновану бринзу і масло. Проводимо безкоштовні дегустації, щоб заохотити нових покупців. Цього року поставили на закладку більше твердого сиру. Бо він, що довше стоїть, то смачніший і дорожчий. А молоді сири стали невигідними.

У сезон наймаємо чабанів пасти отару. Молодих овець іноді ріжемо на замовлення. Запікаю м'ясо в печі з овочами. Ціна страви залежить від ваги тварини.

Зараз ви читаєте новину «"У перший рік вдалася кожна десята головка сиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути