Ексклюзиви
пʼятниця, 08 квітня 2011 05:15

Утричі занижують пенсію пенсіонерам-чорнобильцям

Вимірювати рівень радіаційного забруднення Вінниччини почали у березні. Комісії беруть проби ґрунту, відбирають на аналіз молоко та овочі.

Дев'ять районів півдня області належать до четвертої зони ураження Чорнобильської атомної. Місцевим пояснюють: радіаційна ситуація з роками нормалізується. Якщо забруднення не перевищує норми, села втратять статус зони ураження. Розміри її переглядають за указом президента №937 від 11 жовтня 2010 року "Про заходи, пов'язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи". Дослідження почали із запізненням на півроку, бо раніше на них бракувало коштів. Загалом перевірять 12 областей України, належних до четвертої зони ураження ЧАЕС. У цих населених пунктах живуть понад п'ять мільйонів людей.

Із утратою статусу скоротять пільги, дізналися селяни. Зараз вони можуть виходити на пенсію на п'ять років раніше, отримують допомогу на оздоровлення, школярів забезпечують безкоштовним харчуванням, вони мають переваги при вступі до вузів. Студенти — жителі зони ураження отримують 100-відсоткову надбавку до стипендії.

Тамтешнім пенсіонерам виплачують додаткову пенсію в розмірі 5% прожиткового мінімуму. Хоча вони повинні отримувати втричі більше за законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" №796-XII від 28 лютого 1991 року.

— У нашому районі всі гудуть, що додаткову пенсію хочуть зняти. Зараз людям доплачують по 37 гривень. Хоча й ці гроші хочуть забрати, — розповідає 62-річна Валентина Зарудняк із райцентру Чечельник Вінницької області. — То ми з чоловіком кинулися робити чорнобильські посвідчення, щоби потім оформити додаткову пенсію. Усі в районі тільки про таке й говорять.

Райвідділ Пенсійного фонду за день приймає до 300 заяв на переоформлення додаткових пенсій.

Чорнобильські пільги дають лише громадянам, що отримали статус та мають посвідчення потерпілого від аварії на Чорнобильській АЕС.

Про це нагадує адвокат і радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко, 25 років.

— Оформити посвідчення можна і після того, як село чи місто виведуть із числа уражених. Бо потерпілими мають визнавати всіх громадян, які на 1 січня 1993 року жили в зоні ураження. Таке передбачене статтею 2 закону "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" номер 791а-ХІІ від 27 лютого 1991 року. Місцеві служби соцзахисту повинні видавати ці посвідчення за заявами громадян. Обмежувати пільги теж не мають права. Бо стаття 22 Конституції не допускає звуження обсягу вже наданих прав, пільг, компенсацій. Проте населеним пунктам можуть скоротити державні субвенції на газифікацію та прокладання доріг.

Зараз ви читаєте новину «Утричі занижують пенсію пенсіонерам-чорнобильцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути