Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2017 05:15

Універсальних робітників готують півроку

— Уже другий рік хочу звільнитися. Щоразу просять залишитися, бо немає ким замінити. Відповідальність керівника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку велика. Бажаючих працювати на цій посаді небагато. На зарплату мені здають щомісяця по 10 гривень з квартири, — говорить 68-річний Ігор Дудко. 19 років очолює ОСББ на столичній Троєщині. У будинку — 527 помешкань.

— Можна найняти приватну компанію. Але тоді буде один управитель на кілька будинків. Зазвичай це хтось із колишніх працівників жеку. Зарплати вони просять вищі. У будинку живе 1440 людей. Маємо в об'єднанні бухгалтера, паспортиста, охоронців, двірників, прибиральників, електрика, сантехніка. Спершу оголосили про вакансії на загальних зборах. Так знайшли претендентів на прибиральниць, двірників. Деякі вакансії закривали через Центр зайнятості. Працівники отримують мінімальну зарплату. З початку року вона зросла до 3200 гривень.

— Торік на управителя багатоквартирного будинку вивчилося 100 людей. Такі програми є в Одеському, Донецькому, Полтавському та Херсонському центрах профтехосвіти. Два тижні їм викладають правові основи організації ОСББ, навчають бухгалтерського обліку, як управляти колективом, — розповідає 34-річний Сергій Кравченко, заступник голови Державної служби зайнятості. — Навчання безкоштовне. На управителів ідуть безробітні, які не можуть працевлаштуватися за фахом. П'ятий рік випускаємо універсальних робітників для ОСББ. Це одночасно слюсар, сантехнік, електрик, маляр, плиточник. Вчаться півроку. На цих спеціалістів зараз великий попит.

— Сантехніків та електриків у країні бракує. Такі фахівці активно виїжджають за кордон. В Україні їм платять 4–6 тисяч гривень. А за кордоном мають 1–2 тисячі доларів на місяць, — каже 31-річна Ольга Орос із кадрового агентства "Рекрут Альянс".

Зараз ви читаєте новину «Універсальних робітників готують півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути