Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2018 05:41

"Улітку купують менше, бо є багато свіжих фруктів. Продажі зростуть із вересня"

Автор: МАРИНА САМОЙЛЕНКО
  Валентина Жосану із села Нова Галещина Козельщинського району на Полтавщині разом із донькою виготовляє арахісову та кунжутну пасти, мигдальне молоко. На власну справу отримали кредит 70 тисяч гривень
Валентина Жосану із села Нова Галещина Козельщинського району на Полтавщині разом із донькою виготовляє арахісову та кунжутну пасти, мигдальне молоко. На власну справу отримали кредит 70 тисяч гривень

— Люблю дивитися американські фільми. Там часто герої на сніданок їдять бутерброди з арахісовою пастою. Вирішила спробувати її приготувати. Пригощала сусідів і знайомих, усім сподобалася, — розповідає 60-річна Валентина Жосану із села Нова Галещина Козельщинського району на Полтавщині. Разом із донькою 36-річною Оленою Усіковою відкрили власне виробництво солодощів.

Родина три роки тому переїхала з Донбасу. Взяли участь у бізнес-програмі для переселенців від Міністерства соціальної політики. На розвиток власної справи отримали кредит 70 тис. грн. Гроші мають повернути за три роки.

— Кредит витратили на купівлю меланжера. Це спеціальна машина для подрібнення горіхів, виготовлення пасти та шоколаду. Разом із донькою пройшли навчання на онлайн-курсах "Шоколатьє", заплатили 2500 гривень, — продовжує Валентина Андріївна. — Переважно виготовляємо кунжутну й арахісову пасту. Останню пропонуємо в двох варіантах — із білим або темним шоколадом. Плануємо розширити асортимент — додавати до пасти суницю, малину, полуницю. За смаком ласощі нагадують магазинну "Нутелу". Основна різниця — у вмісті горіхів. Магазинний варіант містить 13 відсотків, домашній — 60.

200-грамова банка арахісової пасти без добавок коштує 60 грн. Із шоколадом — 70, кунжутна — 80 грн. Найдорожча паста з фундуком — 110 грн.

— Улітку купують менше, бо є багато свіжих фруктів. Продажі зростуть із вересня. Процес виготовлення пасти нескладний. Мию горіхи, підсмажую протягом півгодини. Кожні 7–8 хвилин перевертаю, щоб не пригоріли й мали однаковий колір. Від цього залежить смак. Потім вмикаю меланжер, поступово туди додаю сировину. Залежно від виду горіха виставляю час. Для пасти з арахісу — 4 години, мигдалю чи фундука — 10. Із 3 кілограмів горіхів отримую 13 банок пасти по 200 грамів. Найбільше купують арахісово-шоколадну. Замовляють на нашому сайті або через соц­мережі.

Виробництво поки що не приносить прибутку. Замовлень небагато. Заробіток відкладаю на ремонт цеху. Вже знайшла приміщення, але для запуску бракує грошей. Пробую домовлятися з магазинами в Полтаві та Кременчуці про реалізацію. Але вони вимагають спеціальні документи на товар. На оформлення паперів треба витратити не менш як 3500 гривень.

Для розширення бізнесу почали виготовляти мигдальне молоко.

— Я — 18 років вегетаріанка. Якось спробувала мигдальне молоко, сподобалося. Вирішила робити для себе та на продаж, — розповідає Олена Усікова. — За основу беру мигдаль, мед, ваніль і тростинний цукор. Але такий продукт зберігається в холодильнику не більш як три доби. Тому не можемо його продавати далеко, лише в Полтаві та Кременчуку.

Зараз ви читаєте новину «"Улітку купують менше, бо є багато свіжих фруктів. Продажі зростуть із вересня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути