Ексклюзиви
четвер, 05 серпня 2021 06:01

"Українці стали вибагливими, обирають якісне житло"

— Вартість квадратного метра житла в новобудовах зростає. Є об'єктивні причини. По-перше, стрімко подорожчали будівельні матеріали. По-друге, діє так званий варшавський синдром. Це збільшення вартості праці будівельників. Щоб утримати спеціалістів, забудовники значно підвищують зарплати. Інакше працівники поїдуть працювати в Польщу, — розповідає 50-річний Анатолій Топал, керівник громадської спілки "Асоціація професійних управляючих нерухомістю України".

Додає: ще один чинник — закладено бомбу в законодавстві. Розглядають можливість повернення податку на додану вартість для будівельного ринку. Якщо Верховна Рада ухвалить у другому читанні закон №5600, то забудовники будуть вимушені підвищити вартість квад­ратних метрів.

Як зміняться ціни в разі прийняття цього закону?

— Зараз українці купують квартири в забудовника без ПДВ. Якщо його запровадять, то це плюс майже 20 відсотків до вартості. Бо забудовник не платитиме податок самостійно. Перекладе це на покупця. Якби ж прибрали корупційну складову чи зменшили її вдвічі, то житло одразу подешевшало б. Шалені кошти йдуть на хабарі, щоб отримати дозвільну документацію, земельну ділянку, підключитися до мереж. За рік корупційна складова зросла на 15–30 відсотків.

Як часто забудовники під виглядом фізичних осіб перепродують квартири й не платять податки?

— Є системні великі забудовники, які зводять по кілька комплексів. Є дрібні. Вони працюють так: знайшов кошти, залучив інвестицію, звів будинок на п'ять поверхів. Будує та продає житло як фізична особа. Податкова чомусь вважає, що такий забудовник має сплачувати не 5 відсотків податку, а 18. Я розумію, що в нас пустий бюджет і багато соціальних обіцянок влади. Гроші потрібні, але не на стільки ж. Фактично хочуть задавити дрібних забудовників. Великим це вигідно, бо вони в них забирають шматок хліба.

Як змінився попит на житло в новобудовах? Чи вплинула коронакриза?

— Коронавірус зупинив кризу на ринку нерухомості. Люди мають вільні кошти на руках. Банкам не довіряють, тому купують квартири. Нерухомість залишається основним способом збереження заощаджень в Україні. Попри скандали, довгобуди якось завершують. До того ж ті, хто раніше планував купувати нерухомість у Грузії, Болгарії, Туреччині чи Німеччині, тепер вкладають гроші в житло вдома.

Українці стали вибагливими, обирають якісне житло. Хочуть, щоб у комплексах були озера, парки, інфраструктура, благоустрій, магазини, салони краси. Люди згодні за це переплачувати. Наприклад, виставили на продаж елітний будинок, який стоїть посеред поля. Поряд буде житловий комплекс, де можна прожити рік, не виїжджаючи звідти. Є вся інфраструктура й сервіс. То швидше розкуп­лять квартири в останньому. Хоча різниця в ціні при однаковій якості будівництва може сягати 20–30 відсотків на квадратному метрі. У полі вже купувати не хочуть.

Банки пропонують більше кредитів на купівлю житла. Як це вплинуло на ринок?

— Кредитів справді видають більше. Але якщо порівняти іпотеку 2006–2007 років, то зараз це сльози. Причина — вимоги до позичальників високі. Навіть заробляючи пристойні гроші, багато хто не може підтвердити доходи. Бо працюють неофіційно чи на мінімальній зарплаті, решту грошей отримують у конверті.

Зараз ви читаєте новину «"Українці стали вибагливими, обирають якісне житло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути