пʼятниця, 30 серпня 2019 06:31

Україна може платити пенсію емігрантам в Ізраїль

Україна може почати виплачувати пенсію громадянам, що виїхали до Ізраїлю після 24 серпня 1991 року. Для цього Верхов­на Рада має ратифікувати угоду між країнами, яку підписали сім років тому. Президент Володимир Зеленський пообіцяв посприяти цьому під час візиту до України прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

На українську пенсію в Ізраїлі претендують близько 32 тис. осіб, ідеться в угоді. На виплати щороку знадобиться 588 млн грн.

— Найбільше людей до Ізраїлю виїхало з Росії та України, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Зараз вони є серйозним фактором політичної боротьби в країні. Треба розуміти, що це своєрідна "ахіллесова п'ята" ізраїльських політиків. Перед виборами вони хочуть отримати голоси переселенців за рахунок вирішення питання пенсій. У даному випадку Ізраїль просить Україну про послугу. Необхідно розумно скористатися цим та отримати щось в обмін. Бо умови угоди, яку підписали 2012 року, вигідні виключно Ізраїлю. В обмін на пенсії можемо попросити розширення зони вільної торгівлі, військової співпраці. Міграція в Ізраїль проходила в основному за національною ознакою. У 90-х туди виїжджали цілими сім'ями з дітьми, літніми батьками. Такі люди пенсію заробили переважно за радянських часів. За кордоном у кращому випадку пропрацювали кілька років. Тому отримують лише соціальну допомогу. Грошей не вистачає. Ізраїль зацікавлений фінансувати своїх громадян за рахунок коштів інших держав. Росія вже виплачує пенсії своїм мігрантам. Торік близько 40 тисяч осіб отримали майже 42 мільярди рублів. Це мільярд доларів. За різними оцінками, зараз п'ять-шість мільйонів українців тимчасово чи постійно знаходяться за кордоном. В Україні не платять жодних податків. Із грошей, які пересилають додому, нічого не потрапляє у держ­бюджет. Хоча їхні сім'ї на повну користуються вітчизняною інфраструктурою. Діти ходять у школу, батьки отримують медичну допомогу, субсидії. Однак будь-які спроби брати податки із заробітчан викликають обурення.

— На великі суми українцям в Ізраїлі розраховувати не варто, — додає 53-річний Борис Кушнірук, голова експертно-­аналітичної ради Українського аналітичного центру. — Крім того, пенсію ще треба оформити: зібрати купу паперів, розрахувати стаж. Скоріше за все, доведеться їхати в Україну чи оформляти на когось довіреність. Через мізерні кошти не всі будуть займатися такою бюрократією. Близько 600 мільйонів гривень на пенсії українцям в Ізраїлі — невеликі кошти. Якщо знадобиться, їх знайдуть у бюджеті. Хоча для Пенсійного фонду це буде додаткова дірка. Зараз дефіцит становить 165 мільярдів гривень.

Не діють угоди з двома країнами

4,3 тис. особам Україна перераховує пенсію за кордон, повідомили в Пенсійному фонді.

— Виплату пенсій українцям за кордоном регулюють міжнародні договори. Їх ділять на два види, — говорить 50-річна Марія Плаксій із Міністерства соціальної політики. — Перші уклали за територіальним принципом після розпаду Радянського Союзу. Багатосторонню угоду підписали Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Аналогічні двосторонні міжнародні договори Україна уклала з Азербайджаном, Молдовою, Грузією. Продовжуємо виконувати зобов'язання колишнього СРСР за міжнародними договорами з Монголією, Румунією та Угорщиною. Таким чином, при призначенні пенсії людині зараховують стаж, який вона отримала за радянських часів.

Після створення страхової пенсійної системи виникла необхідність підписання нових договорів за пропорційним принципом. Такі угоди діють із Болгарією, Естонією, Латвією, Литвою, Іспанією, Чехією, Словаччиною, Польщею, Португалією. Кожна країна платить за свій стаж. Є ще два підписані договори, які не діють, бо український парламент їх не ратифікував — із Німеччиною та Ізраїлем.

Із Росією у нас діє змішана угода про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі. Її уклали в січні 1993-го. Росія сплачує частину пенсій за такий стаж. Пенсію можуть отримувати ті, хто пропрацював на Півночі 15 календарних років. Однак це тимчасові виплати. Їх люди отримують до набуття права на пенсію за українським законодавством. Непостійний характер також мають виплати українцям, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Україна виплачує пільгову пенсію, поки громадянин не набуде права на пенсію за законодавством держави, де проживає.

Зараз ви читаєте новину «Україна може платити пенсію емігрантам в Ізраїль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути