Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 07:15

"У Польщі чоловіки заробляють тисячу євро на місяць, жінки — близько 600"

37-річний Андрій Черняховський шість років працює в Польщі. Спершу влаштувався на м'ясокомбінат, потім — у таксі. Зараз — технік із безпеки виробництва на будівництві.

— За останні роки ставлення до трудових мігрантів змінилося. Працюю в Гданську. Тут побільшало українців, білорусів, грузинів. У перший рік перебування в Польщі роботодавці забезпечували працівників безкоштовним житлом, одягом, обідами. Знайти роботу було легко. Українських компаній, що співпрацювали з великими заводами, було менше. Я працював через польську фірму. Вся зарплата йшла на картку, давали відпускні. Зараз стало все платним. Від житла до спецформи, — розповідає Черняховський. — Трудові мігранти частково самі винні. У нас на заводі зі складу крали робочий одяг, рукавиці, взуття. В напарника, який приїхав працювати на пів року, перед від'їздом додому був повний чемодан робочої форми. Тому за рік доступ до складу закрили, а згодом зробили платним. Безкоштовне житло з цієї ж причини обірвалося. В хостелі, де я жив, ставили в мікрохвильовку металеві коробки з їжею. Кидали в пралку одяг із ключами. Звісно, техніка псувалася. А розплачуватися за ремонт мала фірма.

Заробітки частково зросли, але це залежить від міста та професії. За два роки я вивчився на техніка з організації безпеки праці. Диплом дає можливість працювати без прив'язки до роботодавця. Останню роботу знайшов пів року тому через інтернет, поїхав до Гданська. У Польщу перевіз родину, почали винаймати житло. Карантин вплинув на ціни. Наприклад, двокімнатну орендую за 16 тисяч гривень. Це разом із комунальними. До карантину подібне житло коштувало від 20 тисяч. А от з роботою стало гірше. Влітку в Гданську стабільно було від 3,5–4 тисяч вакансій на місяць. Зараз –1500–1700. Переважно шукають людей на віддалену роботу для обслуговування онлайн магазинів. Заробітки зросли в будівельній сфері, службах доставки. Зменшили зарплати продавцям торгових мереж, працівникам ресторанів, туристичних агентств, готелів. У середньому в Польщі чоловіки заробляють тисячу євро на місяць, жінки — близько 600 євро.

Побільшало агентств праці, що утримують українці. Часто вони обходяться нечесно з трудовими мігрантами. Знайомий працював на заводі зі збору авто. Мав отримувати 128 гривень за годину, а платили 98. Виявилося, організація вигадала купу штрафів. Попереджала про них у день отримання зарплати.

— Найгірша ситуація з роботою — в сфері харчування, туризму й обслуговування. Зарплати стали меншими, багато підприємців у Польщі припинили діяльність, — говорить директор кадрової агенції "Глобал" 42-річний Віктор Дунаєнко.

— До літа ситуація з роботою в Європі не покращиться. Будуть зміни, коли знову пустять туристів. Друг мав мережу ресторанів у Кракові. Змушений закрити заклади, а приміщення здає в оренду. Розраховував на туристів, яких рік не було через карантинні обмеження. Погані справи в магазинів без онлайн продажів. У Польщі виплачують компенсацію власникам бізнесу на час карантину. Але наймані працівники не мають доходу.

Зараз ви читаєте новину «"У Польщі чоловіки заробляють тисячу євро на місяць, жінки — близько 600"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути