четвер, 16 липня 2020 00:25

"У квартирі є 80 місць, де можна заховати цінності"

Автор: Володимир Mукан
 

— Підходжу до вхідних дверей, а вони відчинені. Одвірки побиті, серцевини замка немає, — розповідає киянин 52-річний Анатолій Косарєв. Торік злодії обікрали його квартиру, однак $20 тис. заощаджень не знайшли.

— У квартирі не було жодного квадратного сантиметра, не засипаного речами. Злодії вигребли все з шаф, тумбочок, столів, — продовжує. — Винесли смартфони, ноутбук, планшет, годинники, прикраси. Навіть хутряну шапку й шубу дружини. Найбільше шкода ноутбук, на ньому зберігалися мої напрацювання за 10 років.

У чотирикімнатній квартирі Косарєвих не було сейфів і спеціальних схованок для грошей. Документи тримали в тумбочці під телевізором, кишенькові гроші — на підвісній полиці в кімнаті.

— Великі суми в нас одразу йшли на покупки чи в банк. Перед відпусткою продав машину. Гроші отримав ввечері, а на відпочинок виїжджали вранці. Запхав долари в корпус квартирного дзвінка над вхідними дверима. Там їх не знайшли.

Запхав долари в корпус квартирного дзвінка над вхідними дверима

Житло 47-річної Вікторії Сенкевич зі Львова обікрали двічі.

— Після першого випадку ніколи не буду впевнена у надійності квартири, — каже Сенкевич. — Минуло сім років, але я щоразу після від'їзду з острахом наближаюся до дверей. Перед виїздом усі цінні речі розділяю на категорії. Коштовності несу до сестри, гроші — на роботу в сейф. Документи, ноутбук, відеокамеру, іншу дрібну електроніку везу до батьків.

Більшість схованок злодії знають.

— Грабіжники — прекрасні психологи, — говорить 45-річний Михайло Савайда, директор львівського детективного агентства "Детектів сікрет сервіс". — Найперше заглядають у банки з крупами, під матраци, між одяг, книжки, у зливний бачок у туалеті, газову плиту, вентиляцію.

Більшість схованок злодії знають

Раніше Михайло Савайда працював оперативником карного розшуку.

— Через день виїжджали на крадіжки у квартирах чи будинках, — каже. — Злодії знаходили гроші в карнизах, розетках, вимикачах. Навіть тоді, коли купюри чіпляли на нитки за шафи. Запам'ятайте: ніколи не надійтеся на сусідів. Більшість у момент крадіжки нічого не роблять.

Радить, як убезпечити майно.

— Найперше — поставте надійні вхідні двері. Звичайні пластикові вікна ламають за хвилину. Краще беріть з посиленою рамою. Для першого й останнього поверху установлюють ґрати.

Жоден злодій не полізе до житла, якщо хоч на половину не буде впевнений, що там є цінні речі, говорить колишній працівник карного розшуку Віталій Передерій, 67 років.

— Грабіжники діляться на дві категорії: місцеві, які помітили в районі нових мешканців, і професійні. Такі мають інформацію про отримання людиною великої суми, — розповідає Передерій. — Місцевих злодюжок зупиняють якісні двері чи сигналізація. Для професійних перешкод не існує. Такі відчиняють найскладніші замки, знаходять найприхованіші сейфи.

Місцевих злодюжок зупиняють якісні двері чи сигналізація. Для професійних перешкод не існує

Під час крадіжки грабіжники обмежені в часі.

— Діють за схемою: обшукують шафи, ліжка, шукають сейфи. Найголовніше вжити таких заходів, аби забрати в них якомога більше часу. Сейф ставте у важкодоступному місці — вузьких проходах, поміж вбудованих меблів. Обов'язково прикручуйте його до стіни чи підлоги, — додає Передерій. — Дехто вбудовує у стіни по кілька сейфів, а гроші ховають у підвіконні. Доки грабіжники ламатимуть їх, часу обмацувати всі пустотілі предмети не залишиться.

У традиційній двокімнатній квартирі є більш як 80 місць, де можна заховати гроші й коштовності так, аби їх не знайшли.

— Трубчаті ніжки стільців, ліжок, столів, пустоти під кришкою пральної машини, паркетом тощо, — каже Віталій Передерій. — Злодії знають схованки, але щоб усі перевірити, треба щонайменше 5 годин. Скільки не мають. Знайомого "обчистили" за наводкою. Наступного дня після того, як зняв 2 мільйони гривень у банку. Грабіжники забрали коштовності, а грошей не знайшли, бо були під стелею на балконі.

Зараз ви читаєте новину «"У квартирі є 80 місць, де можна заховати цінності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути