Минулого тижня у магазинах Києва зник цукор. У супермаркеті "Сільпо" на вул. Драйзера (Троєщина) продавали лише неочищений — по 6–8 грн за кілограмову упаковку. Порожні полиці заставили борошном.
— Навіть вагового цукру не знайшла, — нарікає киянка Галина Волянська, 48 років. — На дачі суниці достигли, а нема з чим закривати. Набрала цукру на ринку біля супермаркету — по 4 гривні за кіло.
За два дні цукор на прилавках супермаркету з"явився знову. Тепер найдешевша упаковка коштує 3,47 грн/кг — на 25 коп. дорожче. Ваговий цукор продають по 3,41 грн. Ціни підняли й торговці, які стоять із цукром уздовж автодоріг.
— У вівторок я проїжджав через Білу Церкву, — розповідає киянин Олександр Коваленко, 52 роки. — Там неподалік цукрозавод, тому раніше завжди дешево продавали. Тепер за 50-кілограмовий мішок хочуть 200 гривень. У нас на Солом"янці і то дешевше — по 3,80 за кіло.
На продуктовому ринку на столичній площі Тараса Шевченка (Мінський житломасив) цукор продають по 3,5 грн/кг. Привозять його з оптової бази в Полтаві, пояснюють торговці. Там ціни підвищили до 2,9 грн/кг.
— Розбирають, бо знову ціни підскочать, — запевняє реалізатор Ігор, 29 років. — Мені вже п"ять мішків замовили. Два тижні тому оптова ціна була 2,20 за кіло. Тепер кожен день зростає. Після обіду в мене буде на 5 копійок дорожче.
Подорожчання сезонне, кажуть експерти. Воно завжди починається після 25 травня. Тоді цукор починають розбирати на консервацію — й оптовики накручують ціну. Хоча цукру в Україні вистачає.
Не варто скуповувати цукор, беріть лише необхідне
— Люди почали скуповувати цукор, пам"ятаючи про дефіцити попередніх років, — зазначає Марія Колесник, 32 роки, керівник аналітичного відділу консалтингової агенції "ААА". — Підливають оливи в вогонь і виробники цукру. Роблять заяви, що цукровий буряк цього року не вродить через посуху. Хоч насправді посіви постраждали лише в Одеській області. Там є лише три цукропереробних заводи, і вони працюють на привізному цукрісирці.
Наприкінці травня в асоціації цукровиробників "Укрцукор" оголосили прогноз: цього року буряків вистачить на 1,3–1,4 млн т цукру. Україна ж за рік споживає до 2 млн т. Оптові торговці на заяву зреагували швидко: ціни підняли із 2,4 грн/кг до 2,8 грн/кг.
Насправді таких неврожаїв у країні ніколи не бувало. У найгірші роки цукру отримували 1,7 млн т, кажуть у консалтинговій агенції. До того ж є торішні запаси. 2006 року цукру виробили 2,6 млн т.
— Зараз не варто скуповувати цукор, беріть лише необхідне, — радить Марія Колесник. — У країні запасів вистачить до наступного року. Теперішнє зростання цін — штучне. Їх розкручують оптовики. Ціни завжди зростають до кінця липня. Потім, до нового врожаю, швидко знижуються.
Найнижчі ціни — в обласних центрах на заході країни. Приміром, у Тернополі вони збереглись на рівні квітня–травня. Найдорожче цукор продають у Донецьку й Луганську.
Восени цукор нового врожаю продаватимуть уроздріб по 2,8 грн/кг, прогнозує консалтингове агентство. До 2008 року Україна має вступити до Світової організації торгівлі. Тоді з-за кордону привозитимуть для переробки дешевий цукор-сирець. Відтак ціни на готовий цукор будуть стабільними.
Скільки коштує цукор (грн/кг)
Місто | травень магазин |
травень ринок |
червень магазин |
червень ринок |
Вінниця | 3,00 | 2,70 | 3,45 | 3,30 |
Донецьк | 3,50 | 3,30 | 3,60 | 3,50 |
Житомир | 2,60 | 3,00 | 3,45 | 3,30 |
Івано-Франківськ | 3,00 | 2,50 | 3,50 | 3,00 |
Київ | 2,75 | 3,00 | 3,45 | 3,50 |
Луцьк | 4,70 | 3,00 | 4,50 | – |
Львів | 3,10 | 3,00 | 3,50 | 3,20 |
Полтава | 3,00 | 3,00 | 3,20 | 3,60 |
Рівне | 3,30 | 3,00 | 3,50 | 3,60 |
Суми | 2,70 | 2,40 | 3,20 | – |
Тернопіль | 3,15 | 3,00 | 3,20 | 3,00 |
Ужгород | 3,40 | 3,25 | 3,25 | 3,30 |
Хмельницький | 3,20 | – | 3,50 | – |
Черкаси | 3,00 | 2,78 | 3,25 | 3,60 |
Чернівці | 3,50 | 3,40 | 3,50 | 2,70 |
Чернігів | 3,35 | 3,00 | 3,30 | 3,30 |
дані: "ГПУ"
Коментарі