— Ціни на овочі борщового набору — капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю у квітні зросли на 78 відсотків, — говорить директор Асоціації постачальників торговельних мереж 43-річний Олексій Дорошенко.
— До грудня вартість овочів була стабільною. Фермерські господарства розпродували запаси. Із січня почали торгувати тими овочами, які зберігалися в сховищах. Потім ціна борщового набору зросла одразу й у всіх регіонах. Це схоже на змову. Восени підприємства задешево скупили овочі, а навесні підняли ціни. На 10 травня морква в середньому коштує 12 гривень за кілограм, капуста — 10,6, картопля — 8,7, цибуля — 7,3, буряк — 6,5 гривні.
В Україні ціни вже зрівнялися з європейськими?
— Ціни в нас майже однакові з Польщею та Литвою. Порівнювали вартість кілограма сметани в різних країнах. В Угорщині коштує 54,2 гривні, Естонії — 53,2, Литві — 50, Польщі — 49,4, в Україні — 48. Картопля найдешевша в поляків — 8,6 за кілограм. У Білорусі продають по 15,6, Литві — 21,4, Естонії — 22,8, Угорщині — 22,5. Кілограм цукру в Україні та Польщі коштує однаково — в середньому 18 гривень.
Але при цьому середня зарплата білоруса в 2,3 разу більша, ніж в українця. Поляки отримують у 5,6 разу більше, угорці — у 5,8, литовці — у 6,8 разу.
Від яких продуктів українці відмовляються заради економії?
— Купують в основному овочі борщового набору. Тушкована капуста, борщ, смажена чи варена картопля залишаються основними стравами. Ще популярні дешеві крупи, макарони. Економлять на фруктах, інших овочах. Перець зараз коштує 95 гривень. За такі гроші можна купити кілограм м'яса. Протягом січня–квітня яловичина подорожчала майже на 12 гривень. Свинина — на 9 гривень, масло вершкове — на 7. Вартість моркви зросла майже на 7 гривень, капусти — майже на 6.
Що може подорожчати в червні?
— Цукор, хліб, макарони, курятина, яйця. Останні зараз коштують приблизно 10,5 гривні за десяток. Подешевшають у червні сезонні овочі, фрукти, ягоди.
Коментарі