Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 10:36

"У банк гроші не несу. Бо раптом що — не заберу"

"У банк гроші не несу. Бо раптом що — не заберу"

51-річний Василь Гончарук з Умані на Черкащині торік улітку почав відкладати гроші на новий автомобіль.

— Хату до пуття довів, дітей вивчив. Подумав — весь вік пішки проходив, чому би потроху не наскладати хоча б на беушну машину, — Василь Петрович працює слюсарем в автосервісі. На місяць отримує понад 2 тис. грн. Працює і дружина. Діти живуть окремо. — Вирішили з жінкою відкладати щомісяця 1,5 тисячі.

За півроку мають 9 тис грн. На авто треба ще стільки ж.

— У банк не несу. Бо раптом що — потом не заберу. Ми вже навчені, — сміється. —  Тримаю вдома у гривнях. Бо за валютами теж не встежиш — сьогодні один курс, завтра шось друге придумали. Ми в тому мало що тямимо.

Перед киянкою Вікторією Сухенко, 20 років, теж стоїть питання — як не втратити зібрані гроші. Вона навчається на другому курсі Києво-Могилянської академії на соціального працівника. Торік улаштувалася доглядальницею.

— З батьками домовилися: скільки зможу — відкладатиму, щоб заплатити за навчання.

За місяць Вікторія заощаджує близько 2 тис. грн. Мати на заробітках за кордоном, теж допомагає. За минулий рік студентка зібрала 30 тис.

— Частину заощаджень перевела в долари, частину в євро. Не знаю, що далі робити, аби не втратити ці гроші.

Кошти варто зберігати в євро або юанях

— Якщо плануєте відкласти гроші на невеликий термін — на кілька місяців, сміливо залишайте у гривнях, — радить керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 34 роки. — Уряд намагається втримати національну валюту. Найближчим часом гривня буде відносно стабільною.

А якщо потрібно відкласти на довший термін?

— Тоді рекомендую євро та юані. Євросоюз досить сильний. Він підтримав свою валюту створенням найбільшого у світі стабілізаційного фонду. Китай — економічно дуже сильна держава. Юані підкріплені її великим товарним запасом. Тому це дві найсильніші валюти зараз і в перспективі.

Що порадите на 10 років і більше?

— Найкраще купувати банківські метали — золото та платину. Зараз ціна на золото дещо впала, але то тимчасові коливання на світовому ринку. Вартість коштовних металів тільки ростиме. Грошова одиниця будь-якої держави має бути підкріплена або товарами країни, або золотом. Інакше гроші перетворюються на папірці. Країна намагається мати у резерві такий запас. Тому євро зараз одна з найсильніших валют у світі. Вона підкріплена золотим запасом усіх країн — учасниць Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «"У банк гроші не несу. Бо раптом що — не заберу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути