пʼятниця, 01 березня 2013 00:15

Треба дати хабара три тисячі гривень

Олег та Юлія Шведюки живуть у трикімнатці у вінницькому мікрорайоні Вишенька. Хочуть від'єднатися від центрального опалення, встановити свій котел.

— Сусід похвалився, що поставив собі автономку. Зимою платить за газ 230-270 гривень на місяць. А ми за опалення — 650, — розповідає Олег Шведюк, 37 років. — Він зробив автономний котел навесні торік. Сам відрізався від центрального опалення. Підключенням займаються працівники газконтор, але нелегально. Вони ж помагають оформити всі документи. Заплатив штраф за самовільне відключення від системи. За зиму йому той штраф окупився.

Восени 2012-го родина звернулася до міськвиконкому. Там дозволу не дали. Пояснили, що тепер заборонено переходити на індивідуальне опалення. Поки що штраф за самовільне від'єднання від центрального опалення в багатоповерхівці сягає 380-425 грн. Нацкомісія з регулювання у сфері комунальних послуг хоче збільшити його до 1,7-2,5 тис. грн.

Старі чавунні батареї Шведюки планують замінити на легкі алюмінієві. Котел установлять двоконтурний. У мікрорайоні на літо відключають гарячу воду. Зі своїм котлом матимуть її постійно. Цей пристрій, а також батареї, труби, насос і проект автономного опалення трикімнатної квартири обійдуться у 12 тис. грн, порахувало подружжя. Ще 3 тис. треба на хабарі.

— Тисячу треба дати в газконтору, щоб оформили документи заднім числом. Улітку напишу заяву в жек, що відмовляюся від центрального опалення. Там теж треба дати тисячу, аби посприяли. Ще стільки ж занести в міськвиконком.

— Центральне опалення дороге й неефективне. Наш будинок цегляний, із товстими стінами. Надворі теплішає, а котельня палить на всю котушку. В хаті спека, хоч зі шкури лізь. У морози — навпаки, холодно. Своє опалення окупиться за три-чотири роки, навіть як платити штраф. Якщо не міняти батареї, то за два. Я чавунні батареї продав за 1,5 тисячі гривень. Якраз на штраф пішли, — розказує 33-річний Андрій Головатюк, сусід Шведюків.

Віктор Куля, 74 роки, теж платить за опалення 650 грн/міс. Але це вдвічі менше, ніж віддають його сусіди у новій багатоповерхівці біля столичного Політехнічного інституту. Мешкає в трикімнатці на 120 кв. м. Від центрального опалення не від'єднувався.

— Я поставив низькотемпературні батареї та електронний лічильник. Він рахує тепло в гігакалоріях. Коли жарко в квартирі, перекриваю батареї. От і плачу вдвічі менше.

Від'єднатися можна цілим будинком

Від'єднатися від системи центрального опалення можна лише одноголосним рішенням усіх мешканців дому, каже київський адвокат Тетяна Монтян, 40 років.

Два роки тому жителі її будинку на масиві Осокорки відмовилися від послуг жеку, створили ОСББ — об'єднання співвласників. Платять за лічильником обліку тепла. У січні 2013-го Тетяна Монтян віддала 734,8 грн за опалення квартири на 140 кв. м. Улітку не платить.

— ЖЕК, що обслуговував наш будинок, махлював. Плату за опалення із жильців збирав ушестеро більшу, ніж віддавав за тепло. Тарифи монополісту, в Києві це "Київенерго", встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. А місцеві органи влади запроваджують оплату в перерахунку на квадратні метри. Це створює умови для зловживань, — розповідає Тетяна Монтян. — Жек зацікавлений "прикручувати" терморегулятор, бо тоді сам платить менше, а з людей збирає за метри. Ми добивалися, щоб жек показав, скільки він віддає "Київенерго". Відповіді не отримали. Ми відмовилися платити. Жек подав до суду і програв.

Житлово-експлуатаційні контори працюють незаконно. бо не мають одноголосного рішення мешканців про обслуговування будинку. Люди повинні перестати боятися переслідувань і не платити за завищеними розцінками.

Зараз ви читаєте новину «Треба дати хабара три тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути