Молоко продає по 35 гривень за літр
— Першу козу мені чоловік привіз, забрав у своєї матері. Молочний бізнес вийшов сам собою. У чоловіка на роботі заведено на день народження виставлятися. Я зробила сирів різних із козячого молока. Всім сподобалися. Троє людей одразу сказали: "Ми хочемо у вас купувати молочне", — розповідає 41-річна Тетяна Андрієвська з села Літки Броварського району Київщини. Має козячу міні-ферму "Созідора". Створила інтернет-форум козівників.
— Я раніше в Києві рієлтором працювала. Через роботу познайомилась із своїм другим чоловіком. 2008-го купили ділянку в Літках. Переїхали в село, ще коли на будинку даху не було. Набридло по зйомних квартирах жити. Коли почалася криза, заробляти рієлтором уже не могла. Кажу Валері, раз так людям сподобався сир — давай займатися козами. Замовників не шукали. Знаходили нас, почувши від знайомих.
Тетяна тримає 40 кіз, 24 з них — дійні. Купує тварин зааненської та альпійської породи. На роботу найняла двох працівників. Молоко продає по 35 грн за літр. М'який сир — 140, бринза — 150, згущене молоко — 70 грн.
— В основному наші клієнти — з Києва. Замовлення чоловік розвозить у понеділок, вівторок і п'ятницю. 80 відсотків замовників — діти-алергіки, яким не можна вживати коров'ячого молока. Одній дівчинці, яка може їсти всього вісім продуктів, возимо молочне безкоштовно. Її сім'я бідно живе. Чимало клієнтів цікавляться здоровим харчуванням, біоенергетикою. Питають, як доїмо кіз — автоматом чи вручну. Хочуть, щоб руками, бо так інша енергетика. Та й для кіз ручне доїння краще. Часто запрошуємо покупців до себе — подивитися, як робиться молоко, сир.
Багато людей вважають, що козяче молоко — смердюче.
— У деяких тварин молоко має не дуже приємний запах, — пояснює Тетяна Андрієвська. — Це зумовлено генетично. Ми таких вибраковуємо. Коли купую дійну козу, обов'язково прошу молоко на пробу. Воно має пахнути вершками. Найвигідніше торгувати сирим молоком. Але влітку, коли його багато, малий попит. Залишки перероблюю на тверді сири, творог і морожу. На замовлення роблю бринзу, запіканку, цукерки. Конкурентів у нас фактично немає. Ось у Франції сирних лавок — як у нас генделиків. Коли так буде в Україні, тоді можна говорити про конкуренцію.
— Це раніше коза була коровою для бідних. А тепер козяче молоко — продукт для гурманів. Попит більший, ніж ми можемо виробити, — каже Тетяна Орловська, 49 років, співвласниця племінної ферми "Золота коза" з села Покровка Новоархангельського району Кіровоградщини.
Тримати кіз найкраще біля великих міст із платоспроможним населенням — Київ, Дніпропетровськ, Харків, Одеса. Головне в цій справі — ринок збуту і місце для випасу. Тварини невибагливі, можуть жити і в спекотному, і в прохолодному кліматі,
— Якщо тримати 5–20 тварин, то вигідно продавати молоко на базарі, шукати клієнтів через інтернет. Козяче молоко на ринку може коштувати від 8 гривень за літр у райцентрах до 40 гривень — у Києві. У нас на фермі понад 100 голів дійного стада. Маємо точку на базарі в Кіровограді, постачаємо продукцію до супермаркетів "Поляна", "Гуд вайн". Молокозаводи козяче молоко майже не закуповують. На Кіровоградщині беруть по 2,5, в Одеській області — по 5 гривень за літр. Перемішують із коров'ячим для жирності.
Справжній бізнес починається від 100 дійних кіз. У стаді вони дояться гірше, бо мають постійний стрес. Породисті дають 3–3,5 літра на день, при потенціалі 5–6. Із ними ніхто не говорить, не балує морквою чи бурячком, не варить пійла. Стадні тварини їдять переважно сіно, солому, зерно і траву. У Німеччині та Австрії козам дають спеціальні гранули з сушеними овочами, не пасуть — але вони дояться краще. В Україні таких кормів ніхто не випускає.
Породиста коза коштує від 500 до 3 тис. грн. Безпородні — від 200.
— Безпородних можна для себе тримати. Хороша коза дає до 4 літрів молока на добу. Породиста доїться 300–305 днів на рік. Прибуток від продажу молока — 7500–18300 гривень. За перший окіт тварина народить двох козенят, у наступні роки — по троє. Якщо їх продати, це ще плюс 1–9 тисяч гривень на рік.
3 000 гривень коштує козеня зааненської породи. Такі дають найбільше молока — до 2235 л на рік. Для виробництва сиру краще тримати альпійську породу. В її молоці більше білка і жиру, дає 1787 л на рік.
Коментарі
1