Ексклюзиви
вівторок, 30 липня 2019 05:35

Тарифи можна було знизити наприкінці опалювального сезону

У серпні Нафтогаз планує знизити вартість газу для населення ще на 7,2–7,5%. У липні паливо подешевшало на 13, у червні — на 8%.

Вартість газу для населення почали знижувати з травня. Паливо подешевшало з 8,55 до 8,24 грн за куб. м. Уряд розробив новий механізм визначення вартості газу для побутових споживачів. Якщо ринкова ціна для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться. Якщо енергоносій для промисловості подорожчає, українці не платитимуть більше.

— За рік Україна споживає близько 42 мільярдів кубометрів газу. Власний видобуток становить трохи менше 20 мільярдів. Решту купуємо в Польщі, Словаччині, Білорусі. Щоправда, це російський газ. Україна зможе повністю відмовитися від нього, якщо збільшить обсяги видобутку власного до 30 мільярдів кубометрів на рік, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

Чому влітку газ для населення подешевшав?

— Весною-влітку обсяги споживання газу зменшуються. На міжнародних ринках він подешевшав у 2,5 рази. Ціна почала падати з березня. Теоретично знизити тарифи в Україні можна було ще наприкінці опалювального сезону. Але це зробили тільки в травні. З серпня Нафтогаз знову знижує вартість газу для промисловості. Зрозуміло, що ціни впадуть і для побутових споживачів. Адже вони взаємопов'язані. Щоправда, у травні українців лякали, що газ подорожчає на 60 відсотків через вимоги Міжнародного валютного фонду. Виявилося, ціну можна і не піднімати. Бо Фонд хотів, щоб Україна встановлювала тарифи на газ за міжнародними ринками. У нас же, коли ціна у світі зростала, газ дорожчав. Коли падала — не змінювалася.

Скільки українці платитимуть за опалення взимку?

— З початком опалювального сезону газ однозначно подорожчає. Коштуватиме більше, ніж торік. Якщо враховувати світові прогнози, то вартість зросте до 10 гривень за "куб". З усіма податками платитимемо 12 гривень.

Як знизити ціну на газ?

— Треба мати достатньо запасів дешевого палива в підземних сховищах. Уже зараз є трохи більше, ніж 15 мільярдів кубометрів газу. Нафтогаз каже, що грошей закуповувати блакитне паливо немає. Думаю, що за бажання можна знайти вільні кошти. Якраз ціна на світових ринках вигідна, ще й долар дешевий.

Крім того, в Україні треба ліквідувати монополію операторів газових систем. Чому паливо для населення продає тільки Нафтогаз? На ринок треба допустити іноземних операторів, щоб створити конкуренцію. Тоді вартість однозначно знизиться.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи можна було знизити наприкінці опалювального сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути