вівторок, 30 січня 2018 06:30

Такій професії ніде не навчають

— Реставрацію ванн найчастіше замовляють орендарі квартир. Або люди, які хочуть продати помешкання. Також ті, хто через пару років планує робити капітальний ремонт. Іноді послугу дарують літнім батькам на якесь свято, — каже 42-річний Олександр Бойченко з Полтави. Він оновлює ванни.

— Такій професії ніде не навчають. Можна лише перейняти технологію від досвідченого майстра. Для старту потрібно не менше 10 тисяч гривень. Щоб купити професійний дриль, розчинники, різні дрібниці. Бажано мати власний транспорт, бо автобусами інструмент незручно возити. Рекламні оголошення можна розміщувати безкоштовно або за помірну плату. Із часом на хорошого майстра працюватиме "сарафанне радіо".

Робота шкідлива, тому треба бути готовим до наслідків. Через вдихання хімікатів псується зір, виникають проблеми з дихальною системою, серцем, нирками.

Можна оновити не тільки чавунну чи сталеву ванну, а й популярні нині акрилові. Проте вона має бути класичної форми, без додаткових вигинів чи гідромасажних отворів. Зазвичай реставрація триває три години. Заробіток з однієї ванни — 200–250 гривень. Найбільше замовлень — із травня по вересень. Тоді вдається заробити до трьох тисяч гривень щомісяця.

Реставрація ванн може бути підробітком. Гроші невеликі, ще й конкурентів багато. Таких, що пропонують дуже дешево, але роблять неякісно. Якось покликали в багату оселю. На італійській кам'яній ванні, що коштує до 10 тисяч доларів, залишилися плями від фарби для волосся. Господарі намагалися вивести їх засобами з хлором і кислотами, а вони тільки роз'їли поверхню. Тицяли мені долари, просили виправити недолік. Однак із таким нічого не зробиш, відмовився.

Останнім часом багато замовників сприймають майстра як людину другого сорту. Запросто можуть недоплатити чи нагрубіянити. Тому ще в телефонній розмові намагаюся визначити, наскільки людина адекватна.

Зараз ви читаєте новину «Такій професії ніде не навчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути