Половина свинини та яловичини, що споживають в Україні — імпорт із Бразилії, Аргентини та Європи.
— Закордонне м'ясо дешевше за українську продукцію. Тому наші м'ясопереробні заводи роблять з нього ковбаси та шинки, — каже Марія Колесник, 37 років, з консалтингової компанії "ААА".
— Цього року в світі значно подорожчали корми. Наприклад, фуражна пшениця — майже вдвічі. В Україні її зараз закуповують по 1,9 тисячі гривень за тонну. З кормами подорожчають і м'ясо, і молочна продукція — на 20 відсотків, — прогнозує експерт. — Заводи будуть менше закуповувати імпортну. Переключаться на м'ясо від наших селян, пропонуватимуть вищі ціни.
Заготівельники закуповують свиней м'ясних порід по 20,9 грн/кг живої ваги. М'ясо-сальні породи — по 19,3 грн/кг. Оптом, у напівтушах збувають по 31,3 грн/кг. На ринках та в супермаркетах розділяють на частини. Свиняче стегно й лопатку продають по 55 грн/кг, вирізку — 75 грн/кг.
У грудні закупівельні ціни зростуть на 3,5-4 грн/кг живої ваги. М'ясо на прилавках продаватимуть по 80-100 грн/кг.
Коментарі
1