Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 17:13

Студенти-агітатори щотижня отримують 2 тисячі гривень

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  18-річна Юлія з Володимир-Волинського Волинської області поруч із агітатором від Блоку Леоніда Черновецького біля намета кандидата в мери Віталія Кличка на бульварі Праці у Дніпровському районі. Юлія приїхала до Києва заробити грошей на виборах — агітує з
18-річна Юлія з Володимир-Волинського Волинської області поруч із агітатором від Блоку Леоніда Черновецького біля намета кандидата в мери Віталія Кличка на бульварі Праці у Дніпровському районі. Юлія приїхала до Києва заробити грошей на виборах — агітує з

Майданчик перед столичною станцією метро Політехнічний інститут заставлений агітаційними наметами. До виборів міського голови Києва в них роздають газети, листівки, блокноти й ручки з логотипами політичних партій. Агітатори — здебільшого молодь та пенсіонери. За роботу їм платять.

Студентка Київського політеху Ольга Поліщук, 18 років, стоїть у наметі з початку виборчої кампанії. Каже, найактивніше рекламують Віталія Кличка.

— Усі наші студенти заробляють на виборах. Шкода, що на лекції треба ходити, та й сесія на носі. Щодня не вдається виходити. У палатках стоїмо, роздаємо газети та листівки. Моя подруга бере участь у соцопитуваннях. За кожну заповнену анкету отримує по 10–20 гривень.

За день у наметі Ольга отримує 150 грн. Зауважує, що інші партії платять і 200 грн.

— Дві сотні можна заробити на майдані Незалежності, — пояснює студент 19-річний Олександр.Але там народу більше, багато іногородніх. Вони весь час цікавляться. Посидіти ніколи. Я вибираю місця, щоб був час покурити й газету почитати. За тиждень заробляю 700 гривень.

Разом із напарником Олександр роздає плакати Юлії Тимошенко та Олександра Турчинова на Оболоні.

До виборчого штабу Блоку Юлії Тимошенко на вул. Героїв Дніпра киянка 40-річна Олена прийшла по гроші. Отримавши, розписується в журналі. Вони разом із подругою стоять у наметі біля метро Мінська за 100 грн на день.

— Мій син вчиться в КПІ. Щодня 2–3 години ходить біля метро з прапором БЮТу. Платять по 10 гривень за годину. Працює удвох із товаришем, бо важко самому весь час той прапор носити, — пояснює жінка.

Набирати вуличних агітаторів і спостерігачів на виборчі дільниці припинили після травневих свят. Але можна записатися в резерв. Викличуть, якщо хтось із основного списку не прийде. Заплатити 1,5 тис. грн обіцяють після виборів.

За участь у мітингах студентам платять по 20 грн за 1 год. На вихідні зібрали команду з КПІ, запевняє Ольга Поліщук. Виступатимуть за Кличка.

Свій голос можна продати. Виборець має підписатися, що проголосує за кандидата. Залишає дані паспорта та прописки. Згодом йому телефонують, аби переконатися, що агітатори не змахлювали, пояснює Поліщук. Обіцяють 200 грн — 100 до голосування і 100 після.

Студент університету ім. М. Драгоманова Олександр Савчук, 20 років, півтора місяці працює у Блоці Черновецького. Влаштовує приховану рекламу серед студентів.

— Сидіти в палатках і роздавати буклетики — це недієво, — каже Савчук. — Бабцю можна загітувати пакетом гречки. А от молодь треба зацікавити. Я знаходжу 60 людей, які обіцяють голосувати за нинішнього мера. Записую їхні дані. Потім їх обдзвонюють, питають, чи справді вони готові віддати голос за нашого кандидата. За це видають їм популярні журнали з прихованою рекламою Черновецького. Днями влаштували дискотеку. Вхід і пиво безплатні. Усім сподобалося.

За агітаційні гроші Савчук улаштував у своєму гуртожитку бездротовий Інтернет:

— Мені пообіцяли тисячу доларів. Сказали: зробити щось, чого в гуртожитку немає і що всіх радісно здивує. Інтернет був найвдалішою ідеєю. З понеділка вже тішитимемося новинкою.

Для студентів, яких загітував голосувати за Леоніда Черновецького, він набрав подарунків — 60 пакетів із футболками та символікою. На футболках написано "Краще космос, ніж тормоз!", з другого боку — назва блоку.

Савчук переконав 40 однокурсників. За кожного у виборчому штабі обіцяли по $50. Та якщо проголосують усі 60 осіб із його групи, Олександр отримає додатково $1 тис. Крім того, щотижня йому платять зарплату 2 тис. грн.

Агітатор має заангажувати 15 чоловік

На нинішніх виборах у столиці штаби підкуповують виборців за російською технологією "Вавилон". Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко, 42 роки.
Агітатор має знайти 15 осіб, які погодяться проголосувати так, як треба. Їм платять 100 грн до голосування і 100 — після. Щоб отримати гроші, людині треба показати фото бюлетеня, зробленого мобільним телефоном. Агітатор за організацію групи одержує від 750 до 1,5 тис. грн.
Валентин Наливайченко каже: "Вавилон" — це одне з найбільших порушень законодавства на нинішніх перегонах у Києві. Цю технологію використовують більшість політичних сил. СБУ опитала 500 осіб, причетних до технології підкупу. Відомство також перевіряє, чи не причетний до її замовлення екс-керівник адміністрації президента Леоніда Кучми Віктор Медведчук.

Зараз ви читаєте новину «Студенти-агітатори щотижня отримують 2 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути