пʼятниця, 27 липня 2012 06:30

Стипендії зменшать третині студентів

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко повідомив про підвищення стипендій.

У профтехучилищах отримуватимуть по 275 грн на місяць, на 75 грн більше. Студенти вузів першого-другого рівнів кваліфікації — 550 грн. В інститутах та університетах третього-четвертого рівнів мінімальна стипендія становитиме 730 грн замість 530. Востаннє виплати студентам збільшували 2008-го.

Стипендія має бути не менше прожиткового мінімуму, 1044 грн, кажуть у незалежній студентській профспілці "Пряма дія".

— Уряд узявся за стипендії лише тому, що студентські організації доводили, що теперішня не відповідає цінам, — коментує Ілля Власюк, 23 роки, з незалежної профспілки, студент Київського політехнічного університету. — Але 2013-го ціни зростуть. І за більшу стипендію можна буде купити стільки ж, скільки й зараз при теперішній. Наприклад, 2006-го на свої 150 гривень я міг купити 12 місячних проїзних квитків на метро. Вони подорожчали. Теперішньої стипендії вистачає на таку ж кількість.

Однак більш ніж третина студентів із осені отримуватимуть стипендію, меншу наполовину. Бо уряд скасував індексовану надбавку, підрахували у профспілці. Першокурсники та магістри першого року навчання замість 720-800 грн на місяць отримуватимуть 530.

Зараз ви читаєте новину «Стипендії зменшать третині студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути