Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 00:21

"Щомісяця можна відкласти тисячу доларів"

До Польщі запрошують на роботу подружжя. Вакансії є на заводах електроніки, м'ясокомбінатах, лініях упаковки продуктів. Сім'ї селять окремо або в одній кімнаті по дві пари.

— До карантину працював на ремонтах у Варшаві, заробляв до 140 гривень на годину. Жили в хостелі. В одній кімнаті — вісім мужиків. Щодня п'янка. Став випивати заради компанії. Гроші йшли на спиртне та закуску. В кінці місяця, як відправляти додому, мало що лишалося. Брехав жінці, що не всю зарплату виплачують. Вона не повірила, подзвонила куратору і з'ясувала правду. Повернувся додому з підірваним здоров'ям. Дружина теж була на заробітках. Працювала в іншому кінці Польщі на м'ясокомбінаті. Заробляла непогано. Завод годував працівників безкоштовно двічі на день, — розповідає 47-річний Микола Морозов із Луцька. — Рік ми не їздили на заробітки. Повернулися до Польщі цієї весни, але вже на спільну роботу. Зараз працюємо на упаковці булочок у місті Забже. За годину маємо 97 гривень.

— Оголошення про роботу знайшла в соцмережі. Обіцяли спільну кімнату, тому поїхали саме туди. Я стою на формовці булок, роблю їх із готового тіста. Чоловік пакує випічку в поліетилен, складає на піддони. Робота не важка, але потребує уважності. Є денні та нічні зміни. Трудимося шість днів на тиждень, маємо вихідний у неділю, — додає його дружина 45-річна Марина Морозова. — Житло для сімей розташоване поряд із фабрикою. Це трикімнатна квартира, кожна пара має кімнату. За неї щомісяця платимо 560 злотих — майже 4 тисячі гривень. Безкоштовних обідів немає. Але можна взяти некондиційні булки чи хліб додому. Поїсти любимо смачно. Одягу підкупили — кросівки чоловікові, кілька спортивних костюмів. Також їздили до Вроцлава на екскурсію. Одну зарплату витрачаємо на себе, другу заощаджуємо. Щомісяця можна відкласти тисячу доларів.

Робота для сімейних пар стала популярною в Польщі, кажуть в агенціях праці.

— Раніше польські роботодавці були зацікавлені в жінках чи чоловіках. Зараз зрозуміли, що наймати сімейні пари вигідніше. Вони вчасно виходять на роботу, не вживають алкоголю, зацікавлені відпрацьовувати більше годин, — каже директор агенції праці 29-річний Тарас Ільєв. — Питання лише у віці. Раніше хотіли до 40 років. Зараз все частіше звертаються люди, яким 50–60 років і старші. Беремо, якщо мають досвід роботи в Польщі. Лікарі й вчителі на пенсії їдуть до Польщі підзаробити, бо вдома грошей не вистачає. Середня зарплата тут від 23 тисяч гривень. Відкладати з неї можна половину. При цьому комфортно жити.

Зараз ви читаєте новину «"Щомісяця можна відкласти тисячу доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути