Полтавець Володимир Кучеренко своє 40-річчя святкував у ресторані "Русский пар" у селищі Вороніна, околиці обласного центру. Замість торта замовив шоколадний фонтан.
— Ми з Володею бачили таке у знайомих у Донецьку. Вирішили й собі замовити, — пояснює дружина Володимира Інна, 40 років. — Від торту відмовилися. Я боюся отих кремів. А фонтан із гарячого шоколаду — інтересна новинка. Ми нарізали ківі, апельсини, яблука й кавуни. Наштрикували їх на дерев"яні палички, опускали в шоколад і їли. Дуже смачно.
У нижню чашу фонтану кладуть кілограм шоколаду і вмикають електричний підігрів. Розтоплений шоколад підіймається. Потім стікає каскадами з металевої підставки з підігрівом. Перед тим його можна розтопити в мікрохвильовці, щоб пришвидшити нагрівання.
— Шоколад "Оленка" туди не заллєш: він стає рідким, наче вода, — запевняє Наталія Педченко, 31 рік, директорка магазину "Піротехніка", що привозить шоколадні фонтани на замовлення. Він працює в селі Розсошенці, південному передмісті Полтави. — Ми пропонуємо різні сорти шоколаду — білий, чорний, молочний, рожевий із полуницею, десертний із цитрусами. Усі вони дуже жирні, спеціально розроблені для фонтанів або фондю. Найчастіше замовляють білий або чорний.
Шоколад у таблетках Педченко закуповує у Києві по 18 євро за пакет вагою 2,5 кг. На свято до Кучеренків фірма привезла фонтан заввишки 60 см, набір дерев"яних шпичок і кілограм шоколаду. Цього вистачило на компанію із 30 осіб.
Фрукти для шоколадного фонтану замовники купують самі.
— Якщо шоколад дуже солодкий, краще брати фрукти з гірчинкою або кислинкою — ківі або цитрусові, — радить Наталія. — Смачно виходить із чорносливом. Гіркий краще смакуватиме з бананом або курагою, горіхами, безе та бісквітами. Можете спробувати сало в шоколаді.
Шматочки фруктів наштрикують на шпички. Якщо впаде в шоколад — не біда, каже Педченко. Шоколад стане смачнішим, бо набере смаку фрукта. Щоб не забруднити одяг, обмочені шматочки треба підносити, тримаючи над серветкою або одноразовою тарілкою.
За фрукти Кучеренки заплатили 100 грн, а за шоколадний фонтан — 350. Найбільший, заввишки 2 м, розрахований на 7 кг шоколаду. Такий можна замовити за 3 тис. грн. Його вистачить на 200 осіб.
— Фонтан можна ставити на барбекю-вечірки, — продовжує Педченко. — Замість шоколаду стікатиме соус. У нього вмочують сир, гриби, м"ясо чи картоплю-фрі. Розцінки ті ж, що й на шоколад.
Малий фонтан можна купити за 1,7 тис. грн.
Коментарі