пʼятниця, 25 березня 2011 05:00

"Щоб вижити у Києві, треба хоча б 1500 гривень у місяць на харчі"

Жителька Латвії 20-річна Христина Глушаченко навчається в Україні. Торік вступила на іспанську філологію Київського університету ім. Шевченка.

Вона навчалася в українській школі у Ризі, столиці Латвії. Її мати — українка, батько — росіянин. Христину прийняли без іспитів.

— Щойно прилетіла у Бориспіль, одразу помітила відмінності, — згадує студентка. — Продавці не вітаються до покупців, не дякують за покупку. У Києві неймовірна кількість дорогих автівок. Рига живе краще, але автопарк скромніший. Проте українці економніші. У Києві значно більше жебраків. Саме місто попервах здавалося безмежним.

Христина отримує стипендію 700 грн. Намагалася економити. Проте на харчування та проїзд не вистачало. Рахує витрати:

— Щоб вижити у Києві, треба хоча б 1500 гривень у місяць на харчі. Тому грошима мені допомагає мати. Уперше я була у Києві 2005 року з батьками. Тоді харчі в Україні були удвічі дешевші, ніж у Латвії. Тепер навпаки, Латвія дешевша. Наприклад, літр кефіру у Ризі коштує 5–7 гривень. А в Києві ціна — десятка. Буханка хліба у Ризі — 6 гривень, дорожче. Півлітра сметани коштує 8 гривень, кіло сиру — 16. Цитрусові дешевші, а от картопля дорожча.

Одяг та взуття Христина Глушаченко купує лише на батьківщині, у Латвії. У Києві вони уп'ятеро-семеро дорожчі, мають гіршу якість.

— Недавно заходила в "Інтертоп" на Одеській площі у Києві. Побачила туфлі з позначкою "нова колекція" за 1700 гривень. У Ризі такі самісінькі продавали позаминулого року. У перерахунку ціна була 360 гривень. Фірмові джинси у Латвії купую за 5 латів. Це десь 80 гривень. У Києві ціна — 500–700 гривень. Кофтинки у Ризі — по 40–45 гривень. Парфуми в київському "Брокарді" удвічі дорожчі, ніж у Ризі.

Христина порахувала, що шопінг у Латвії виправдає витрати на переліт туди й назад — 1600 грн. Вона їздить автобусом. Квиток коштує 560 грн. У Франції та Німеччині одяг ще дешевший, переконалася студентка.

— Латвія стала членом Євросоюзу. Ми вільно подорожуємо Європою. Я побувала у Франції, Німеччині, Австрії, Швеції, Польщі та Британії. Автобус до Франції обійдеться у 70 латів. Це трохи більше як тисяча гривень. Авіакомпанії часто влаштовують акції. Я літала до Лондона за 80 гривень, до Німеччини — за 240. Жителі Риги подорожують закордоном раз-два на рік. Переважна більшість моїх родичів в Україні може дозволити собі лише виїзд у Крим.

Літр бензину у Латвії коштує 13 грн. Проїзд у тролейбусі чи трамваї усемеро дорожчий.

Христинина мати працює фармацевтом, отримує 1 тис. латів. Це понад 16 тис. грн. Тамтешні вчителі мають 400 латів, 6,4 тис. грн. За трикімнатну квартиру родина Глушаченко платить 100 латів, 1,6 тис. грн, узимку та 50 латів, 800 грн, улітку.

— Мій однокласник Коля теж вступав в український вуз, — продовжує Христина Глушаченко. — Через півроку кинув навчання: "совок" дістав. Йому здавалося, що потрапив у минуле. Дратувався через розхлябаність, прострочені харчі в магазинах. Він захворів. І, хоча й мав медичну страховку, у лікарню його не повезли. Ледве урятувався. Покинув безплатне навчання в Україні. Вступив на журналістику у британському університеті.

2854

СТІЛЬКИ у перерахунку на гривні, або ж 180 латів, становить мінімальна зарплата в Латвії. Середня заробітна плата дорівнює 445 латів, тобто 7056 грн.

941

СТІЛЬКИ гривень становить мінімальна зарплата в Україні із січня 2011-го. Середня зарплата в країні зараз, за даними Держкомстату, була 2297 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб вижити у Києві, треба хоча б 1500 гривень у місяць на харчі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути