вівторок, 21 лютого 2012 09:55

Сир подешевшав на 25 гривень

Автор: фото: Володимир Мукан
  У магазині ”Сільпо” поблизу столичного метро Лук’янівська покупці беруть по два-три бруски сиру ціною 47 гривень за кілограм
У магазині ”Сільпо” поблизу столичного метро Лук’янівська покупці беруть по два-три бруски сиру ціною 47 гривень за кілограм

— О, подешевшав на десятку. Може, кіло взять? На бутерброди тобі піде, — каже жінка років із 40 своєму чоловіку в супермаркеті "Сільпо" неподалік столичного метро Лук'янівська. У руках крутить два великі бруски російського сиру за ціною 47,9 грн/кг.

— Бери один. Через тиждень, може, ще більше ціну знизять. Скільки я можу з'їсти тих бутербродів? — чоловік іде займати чергу.

— Дешевше не буде, — каже продавець. — Учора такий по 56 гривень продавали. Це хороший сир, із Чернігівської області.

У столичному супермаркеті "Фора" на вул. Татарській семеро покупців стоять біля холодильників із сиром. Російський торгової марки "Шостка" подешевшав на 25 грн — до 65,05.

— Уже третій день такі ціни, — пояснює продавщиця. — Його мало хто брав за 90, тому опустили ціну.

У супермаркеті "Фуршет" на вул. Багговутівській сири "Шостки" продають із наліпкою "акція". Кілограм Російського — за 61 грн. На вихідних такий тут коштував на 5 грн дорожче.

— Ціни впали, бо Росія відмовилася імпортувати деякі українські сири. На ринку зараз більше продукту, ніж треба нашим споживачам, — говорить аналітик консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник, 36 років.

До Росії експортують третину українських сирів.

— Торік наші підприємства виробили 179 тисяч тонн сиру, із них 62 тонни відправили росіянам. Там відмовляються від наших продуктів, хоч їм нічим їх замінити. Так Україну "запрошують" у Митний союз.

Заборонили ввіз до Росії українських сирів виробників "Прометей", Пирятинського сирзаводу і "Гадячсиру". Сири марок "Вімбільдан", "Юнімілк" і Київського заводу №3 не заборонені. Ці підприємства належать росіянам.

— Технологія виробництва що на "Юнімілк", що на "Прометеї" однакова. Усі українські сири значно вищого рівня, ніж російські й білоруські. Й асортимент більший.

До кінця місяця сири мають подешевшати ще на 7-10 грн.

— Однак нижче 40 гривень ціна навряд чи опуститься, — каже Марія Колесник. — Наступне подешевшання буде спричинене тим, що впали закупівельні ціни на молоко в населення. Минулого тижня його в селян купували по 2,2 2,5 гривні за літр, а позаминулого по 2,6-3 гривні.

Ціни помінялися в суботу

У черкаських супермаркетах "АТБ", "Сільпо" і "Абсолют" найдешевший сир коштує 65 грн, найдорожчий — 89 грн.

— Самий дешевший по 44 гривні під маркою "Альпійські луга" — Російський. Он лежить окремо, на полці "соціальної ціни". Нам його везуть із Києва. Але це сирний продукт, на рослинних жирах, — каже продавець Світлана Дрижак із магазину "Сільпо".

У черкаському супермаркеті "Еко" над нарізаними шматками сирів висить повідомлення про акцію. Під маркою "Глобино" Голландський великими цифрами виведено 56,99 грн, а нижче перекреслено 65,31. Сир "Звенигора" Добродар коштує 81,49 грн, а був по ціні 95,26 грн. Сир Едамський "Млековіта" раніше продавали по 64,99 грн, тепер по 58,99. Покупців біля прилавка немає.

— Ціни помінялися в суботу. Так вирішив Київ. Сири непогані, усі свіжі. Люди беруть добре, але не більше двох шматочків, — каже продавець Марина.

 

Зараз ви читаєте новину «Сир подешевшав на 25 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути