вівторок, 23 квітня 2013 00:15

Сім'ї з трьох людей кілограма ячки вистачає на тиждень

 

— За 15 днів квітня витратила майже, як за весь березень, — каже киянка 47-річна Олена Семчишин. Із дітьми цьогоріч почала дотримуватися посту. — За тиждень тільки на консерви та гриби пішло 160 гривень. На м'ясо стільки не тратила, бо купувала курячі набори раз на два тижні. А свинину із села батьки передавали.

На обід і вечерю родина їсть картопляне пюре, гречку або рис, салат із капусти та моркви. Раз на тиждень бере рибу хек.

— Снідаємо вівсянкою. Беру коробку крупи за 13 гривень. І ще на 50 купую горіхів, кураги, чорносливу, ізюму. Щоб не набридала, чергую з гарбузовою кашею. Додаю печене яблуко та лісові горіхи.

На сухофрукти та горіхи у квітні витратила 270 грн. Ще 150 — на помідори, огірки, буряк та моркву.

У піст можна й заощаджувати, вважає столичний дієтолог Олена Світко, 57 років. Вона 10 років дотримується посту. Малозабезпеченим радить ячну кашу з квашеною капустою. На базарі кіло ячки коштує 4-5 грн.

— Сім'ї з трьох людей вистачає на тиждень. Я ще роблю овочевий пиріг. Тру варені моркву, буряк, гарбуз. Кладу їх шарами в тарілку. Прикрашаю квашеними помідорами та імбирем. На тиждень вистачає 2 кілограми моркви та буряку. Коштує 15 гривень. Тим, хто фізично працює, бажано раз на день пити склянку житнього соку. Жито вирощують на вікні. Як тільки сходить, зрізують і кладуть в соковижималку. Цей напій лікує остеопорози. За 10 гривень жита на пташиному ринку можна накупити на місяць.

Людям середнього достатку радить їсти волоські та кедрові горіхи. Кілограм коштує 80-120 грн.

— Їх додаю і в каші, й у салати. Корисний імбир, бо укріплює кістки та знімає втому. На роботі частіше ходіть на каву без цукру. Її можна пити з невеликим шматочком шоколаду. Це збадьорює.

Забезпечені люди на сніданок їдять салати з цитрусових. Обідають печеною рибою. Вечеряють морською капустою.

— М'ясо можна замінити іншими продуктами, так що й не відчуєте в ньому потреби. У Києво-Печерській лаврі священики їдять устриці, мідії. Запікають їх із рисом, морквою та часником. Після таких страв не втомлюються. Кілограм почищених мідій у супермаркеті коштує 40 гривень.

До Великодня подорожчають печериці

Під час посту зросли ціни на гриби та цитрусові, помітили у консалтинговій компанії "ААА". Дешеві апельсини у середині лютого продавали у супермаркетах по 9-11 грн за кг, зараз по 11,5-14. Свіжі печериці на 2-3 грн дорожчі — по 25 грн за кг.

— Гриби піднімаються в ціні на 15-40 відсотків, — каже 36-річна Марія Колесник, аналітик компанії. — Найдорожче продаватимуть перед Великоднем. Але це не спекуляція. Під час посту люди купують так багато грибів, що їх бракує.

Замість хека купують оселедці

Почала заощаджувати під час посту киянка 47-річна Олена Семчишин.

— Замість хека купую оселедці й карасів. Кілограм хека коштує 30 гривень, а оселедця можна й за 15 знайти, — каже. — Щоб зекономити на зеленій цибулі, вирощую її на підвіконні.

Раніше купувала мюслі. Тепер перейшла на вівсянку.

— У перші дні посту тільки мюслями й снідали. З'їдали дві пачки за тиждень, кожна по 19-27 гривень. Вівсянка там неякісна, а родзинки з кісточками. Тепер беру пачку вівсянки. Кидаю в неї родзинки з горіхами. За два тижні заощадила 35-40 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Сім'ї з трьох людей кілограма ячки вистачає на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути