пʼятниця, 02 березня 2018 07:40

"Сестра чоловіка з хати виписала, щоб оформити субсидію"

Автор: Мирослава Бондаренко
 

— Коли ввели субсидії, ми вирішили не звертатися. Порахували, що з доходами старшого сина не вийде оформити, — розповідає Наталія Попович, 62 роки. Живе в одному з райцентрів Львівщини. Просить не вказувати назву міста, щоб не втратити пільги.

Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує другий рік. Із чоловіком 64-річним Степаном Івановичем мешкають у будинку площею 120 кв. м.

— У нас прописані двоє дорослих синів. Вони давно з нами не живуть, але й виписуватися не поспішають. Старший син у Львові тримає продуктовий і два будівельних магазини. Йому потрібна прописка в районі, так легше вести справи з податковою. Молодший син пішов за зятя. Тесть не хоче його прописувати. Непокоїться, як надумає розлучитися з його донькою, претендуватиме на майно. У мене всього 10 років трудового стажу. Отримую не пенсію, а соціальну допомогу — 1370 гривень. Чоловік стажу має багато, та завжди на невеликих зарплатах працював. Заробив 2500 пенсії.

У перший місяць віддали за комуналку всі заощадження, що на чорний день тримали. За газ узимку виходить 2800–3000 гривень. За електроенергію, воду та вивіз сміття — ще 400. На другий місяць сини по тисячі гривень скинулися. Сусідка порадила таки оформити субсидію. У неї донька з зятем у хаті прописані. Вже вісім років у Канаді живуть, бізнес там мають. Сусідка в управління соцзахисту довідку занесла, що лише вона пенсію отримує. Діти — безробітні. За комуналку майже не платить.

Я подзвонила до старшого сина. Кажу: "Принеси довідку, що в нас прописаний, але не живеш". Він зробив акт фактичного проживання з підписами сусідів. Вже йшла документи на субсидію подавати, виникла нова проблема. Молодший син машину за 10 тисяч доларів купив. Сказала, аби теж акт приніс, що з нами не мешкає. Він зробив довідку для себе і для тестя. Тепер і ми, і вони субсидію отримують. А що робити, коли держава такі дурні порядки заводить? Треба якось виживати.

Сестра з чоловіком минулу зиму в шерстяних шкарпетках і светрах під периною спали. Так газ економили. Щоби субсидію виробити, вона чоловіка з хати виписала. Він жартує: "Коли мав прописку, то мерз. Тепер бомж — але гріюся". Я ж минулої зими по хаті в літньому халаті ходила. Ще й за те, що заощадили ресурси, 350 гривень від держави отримали.

33-річна Ірина Андрєєва не пустила чоловіка працювати на завод "Фуджікура" в Немирові на Вінниччині. Там запропонували зарплату 7100 грн.

— Чоловік через центр зайнятості знайшов роботу на заводі, де виготовляють проводку для автомобілів. Висока зарплата — це добре. Але ми тоді втратимо пільги, — розповідає Ірина Андрєєва. — Маємо трьох дітей. Як малозабезпечені, отримуємо допомогу. Я не працюю, з меншим у декреті. Поблизу Немирова маємо двоповерховий будинок, що допомогли збудувати батьки. За комунальні набігає щомісяця 2800 гривень. Усе сплачує держава. Нам вигідно, щоб чоловік працював офіційно за мінімальну зарплату. Якщо зароблятиме більше, субсидію зменшать удвічі. Якщо чоловік удома сидітиме, то центр зайнятості нарахує дохід у дві мінімальні зарплати. Це теж нам не підходить. Чоловік пішов працювати сторожем на будівельну фірму. А завод почекає, там постійно робітників шукають. Коди вийду з декрету, тоді побачимо.

3 онуків прописала у своєму житлі 45-річна Наталія Лавріненко з Харкова, щоб отримати більшу субсидію. Мешкає в будинку на 180 кв. м разом із чоловіком.

— Третій рік оформляю субсидію. Спочатку нарахували багато, ми не використали більш як 15 тисяч гривень. На наступний опалювальний сезон ці залишки просто списали. Нам дали меншу норму. Зима виявилася холодною. Мерзли з чоловіком, бо довелося економити газ. Донька порадила прописати в будинку внуків. Вона з родиною живе в Польщі. Але діти мають українські документи. Після цього субсидію збільшили на 1200 гривень, — каже Наталія Лавріненко.

100 гривень платить за комунальні послуги 63-річна Надія Мельник із міста Гнівань на Він­ниччині. Має пенсію 2100 грн.

— Щоб отримати субсидію, виписала дітей із хати. Вони тепер ображаються, — говорить Надія Мельник. — Дочка переїхала в Київ. Торік заміж вийшла. Син офіційно не працює. Але за нього держава рахує дві мінімальні зарплати. По документах, моя родина ­заробляє 10 тисяч гривень. Насправді, окрім моєї пенсії, нічого немає. Діти не допомагають. То я пішла в міськраду і виписала їх. Цього року нарахували 1750 гривень субсидії на газ, 280 — на світло.

Зараз ви читаєте новину «"Сестра чоловіка з хати виписала, щоб оформити субсидію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути