Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 00:40

Сало може подорожчати на третину

Автор: УНІАН
  27 липня 2017 року в селі Войнівка Олександрійсь­кого району на Кіровоградщині мобільна група проводить тренування, як діяти під час ліквідації спалаху африканської чуми свиней. В області було зареєстровано 11 випадків зараження
27 липня 2017 року в селі Войнівка Олександрійсь­кого району на Кіровоградщині мобільна група проводить тренування, як діяти під час ліквідації спалаху африканської чуми свиней. В області було зареєстровано 11 випадків зараження

— Торік найбільше випадків африканської чуми свиней було зафіксовано в Полтавській області — 20, Закарпатській — 13, Рівненській і Харківській — по 11. По одному випадку — у Хмельницькій, Волинській, Житомирській областях. Також на Львівщині. Ця область довгий час залишалася єдиною чистою від африканської чуми, — говорить голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, 35 років.

— Кількість спалахів хвороби більша, ніж повідомляє офіційна статистика. Бо частину випадків приховують. Особливо в малих та домашніх господарствах.

Назвіть успіхи та поразки в боротьбі з африканською чумою свиней. Що було зроб­лено торік, що ні?

— Із позитивних моментів — затвердили нову інструкцію з боротьби з африканською чумою. Ми брали участь в її розробці. За нею дозволили переробляти м'ясо здорових тварин у зоні карантину. Раніше це було заборонено. Нові правила допоможуть зекономити кошти, які витрачають на спалювання худоби. Зменшаться збитки господарств.

Пропонували створити незалежну лабораторію, яка виступала б арбітражним центром між владою, бізнесом і громадянами. Там би могли підтвердити або спростувати діагноз, якщо власники тварин сумніваються в його правильності. І захистити виробників від зловживань, рейдерства з боку чиновників та криміналу. Лабораторію поки що не створено.

Також не вирішене питання з ідентифіка­цією свиней. Завдяки їй можна чітко простежити походження тварини, її здоров'я, переміщення аж до забою.

Не прийняли державну програму профілактики та боротьби з африканською чумою на 2017–2022 роки. Її розробили науковці, підприємці та Держпродспоживслужба в лютому 2017-го. Документ передали до Міністерства аграрної політики. До цього часу він не підписаний.

Яка основна причина розповсюдження хвороби?

— Неконтрольований забій та продаж свиней із забруднених територій. Тварин перевозять із однієї області в іншу. М'ясо часто продають на стихійних ринках, без довідок. Є й суто людський фактор: селяни приховують випадки зараження чумою, не повідомляють ветлікарів. М'ясо продають чи їдять самі, відходи викидають. Вірус розноситься через ґрунт, птахами, дикими тваринами, на транспорті, з кормами. Якби люди знали, що гарантовано отримають відшкодування від держави за забиту свиню, то не приховували б випадки хвороби й загибелі тварин. Тому дуже важливо почати ідентифікацію свиней. Тоді можна чітко налагодити систему грошового відшкодування.

В яку суму оцінюють збитки від африканської чуми?

— Із 2012 року через неї в Україні знищили 130 тисяч свиней. Збитки господарств — понад 125 мільйонів гривень. На карантинні заходи за п'ять років витратили більш як 14 мільйонів. Якщо говорити про непрямі збитки — заборона експорту української свинини, скорочення поголів'я та закриття свиногосподарств, за найскромнішими підрахунками, наша економіка втратила понад 1,1 мільярда гривень. Експерти говорять, що ці цифри можна сміливо множити щонайменше на три.

Що треба зробити, щоб зупинити поширення вірусу?

— Прийняти комплексну програму боротьби з африканською чумою, виділити на неї достатньо коштів. Потрібен контроль тварин у населення, популяції диких кабанів, злагоджена робота правоохоронних і ветеринарних служб на місцях. А також контроль забою свиней, транспортування та реалізації м'яса.

Іспанія боролася з африканською чумою 35 років. Там теж не обійшлося без масового забою тварин і карантину. Більш як сотня мобільних бригад контролювали господарства, збирали зразки для аналізу. Іспанці витратили на боротьбу з цією хворобою мільйони євро.

На Кубі діяли радикальніше. У 1970-х Фідель Кастро наказав знищити всіх свиней. Так зупинили чуму. Через рік почали відновлювати галузь.

Україні потрібно шукати свій варіант, як вирішити цю проблему. Специфіка нашої країни — більш як половина поголів'я свиней вирощується в приватних господарствах. А не фермерських, як в Європі. Людям не можна просто заборонити тримати свиней. Бо для селян це ледь не єдине джерело доходу на сьогодні.

Сало в райцентрах коштує 120–150 гривень за кілограм. Що буде з цінами далі?

— Якщо ситуація з африканською чумою не покращиться, то протягом 2018 року поголів'я свиней скоротиться ще на 10 відсотків. Ціни на свинину зростуть десь на третину. Україна зараз більше імпортує сала та м'яса, ніж експортує. Наша історична галузь не може забезпечити навіть внутрішній попит.

157 випадків африканської чуми свиней зареєстрували торік в Україні, за даними Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Із них 118 — у домашніх господарствах. 2016-го — 91 випадок.

Зараз ви читаєте новину «Сало може подорожчати на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути